25 januari 2016

Ik wou dat ik anders was van Paul Biegel

Ik weet nog dat ik bij een meneer in de klas zat die het leuk vond om voor te lezen. We kozen aan het begin van het schooljaar ‘Ik wou dat ik anders was’ van Paul Biegel uit. Elke keer als er tijd over was, las hij een paar bladzijdes uit dit boek voor. Dat schoot helaas niet op. Te weinig tijd en als er veel zieke kinderen waren geweest dan herhaalde hij een hoofdstuk voor diegene die het had gemist. Zo kwam het dat we nooit meer toekwamen aan het eind.

Jammer, want ik wist dus niet of Anders ooit terug thuis zou komen en of hij wel of niet de tafel van zeven uit zijn hoofd zou leren.

Anders is een leerling die overal wat moeite mee heeft. De tafel van zeven lukt hem niet. Hij wenst dan ook dat hij anders was en daarom vraagt hij een tovenares om hulp. Zij zegt dat hij de tafel van zeven uit zijn hoofd moet opdreunen en dan zal hij door de Grote Tovenaar betoverd worden. Hij krijgt hulp van Veertje, ze waait door het raam. Zij mag helpen, maar absoluut niets voorzeggen. Het gaat helaas toch mis en dan wordt hij super klein getoverd.

Anders komt terecht in de insectenwereld. De mieren, een hommel, spinnen, rupsen, een klaproos en de slakkenjuffrouwen leren hem bij toeval stap voor stap de tafel van zeven. Anders helpt de insecten ook en voor het eerst voelt Anders zich niet dom, maar juist erg slim. Hij leert dappere dingen, denkt goed na voor hij iets doet en weet zich uit benarde situaties te redden. Zal hij uiteindelijk dan toch anders worden?

Een gemoedelijk kinderboek wat wel iets weg heeft van ‘Erik of het klein insectenboek’. Het is een perfect voorleesboek met heleboel ruimte voor stemmetjes en geluiden. Zelf lezen zou ook kunnen, maar toen ik het boek las vroeg ik me een paar keer kritisch af of dit kinderboek uit 1967 nog wel van deze tijd is. Kinderen vanaf een jaar of acht die van avontuurlijke verhalen houden, kunnen zich vast wel met dit boek vermaken. Voor mij was het vooral een vlaag van jeugdsentiment.

Het boek liep natuurlijk goed af, maar ik vond het wel erg snel afgewerkt.  Misschien had ik er meer van verwacht na al die jaren, zou kunnen. Ik had gewoon verwacht dat het einde anders was.

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: