24 november 2013

In de voetsporen van de meester

in de voetsporen van de meester cover

Deze donkere verhalenbundel ‘In de voetsporen van de meester’ zit bomvol spannende en ook wel lugubere verhalen. Het zijn dertig verhalen van dertig auteurs die zijn voorgekomen uit een jaarlijkse verhalenwedstrijd georganiseerd door uitgeverij LetterRijn.

Er was een thema en op dat thema moest een verhaal worden bedacht. Roald Dahl was de grote inspiratiebron voor deze verhalenwedstrijd: “Tales of the unexpected”. Met andere woorden: korte en duistere thrillerverhaaltjes die heel anders aflopen dan je als lezer verwacht.

De verhalen zijn kort en krachtig geschreven en soms denk je te weten hoe het afloopt, maar dan gaat het toch net wat even anders. En dat “net even anders” loopt vaak luguber af. Soms zelfs zo luguber dat je even knippert met je ogen na het lezen. Zoals altijd met verhalenbundels trekt het ene verhaal je net wat meer aan dat het andere verhaal. Op zich lagen alle verhalen wel in mijn straatje, vooral omdat het toch steeds een verrassing was hoe alles afliep.

Een paar verhalen sprongen er echt bovenuit. Zo vond ik bijvoorbeeld De oppas wel heel luguber eindigen. Het verhaal Glas vond ik ook heel intelligent in elkaar zitten! En zo zijn er nog 28 verhalen waarbij je op het puntje van je stoel meeleest. Er zitten verhalen tussen die zich afspelen in een gezin, op het werk, of alleenstaande spelen de hoofdrol. De verscheidenheid is groot en er zit dus altijd wel een verhaal tussen wat je wel aanspreekt denk ik.

Is het een boek voor het slapengaan? Ja en nee. Nee, als je graag iets luchtigs leest en makkelijk wakker ligt van lugubere verhalen. Bij sommige verhalen kijk je echt even voor je uit en denk je: wow… zou dat nou echt kunnen?! Maar als je daar geen last van hebt, dan is dit een heel leuk boek voor op je nachtkastje, om elke avond een paar verhalen uit de kiezen.