4 september 2019

Julia Jonkers van Kim Bonefaas

Overal zag ik dit boek voorbijkomen en het regende ook overal sterren. Ik werd nieuwsgierig en via Kobo Plus las ik dit boek.

Julia werkt als begeleidster in een Inloophuis en studeert psychologie. Haar leven staat op zijn kop als ze zwanger blijkt te zijn. Vader Arthur wil er niets van weten. Gelukkig krijgt ze veel steun van haar moeder en haar vriendinnen. Julia krijgt naast het studeren en werk ineens te maken met verloskundigen, positiekleding, lichamelijke kwaaltjes en verbaasde én botte reacties uit haar omgeving. Langzaamaan went Julia aan het idee dat ze moeder wordt.

Verfrissend en direct

Julia moppert wat af, is erg direct in haar uitspraken en vooral een lieve en zorgzame begeleidster in het Inloophuis. Hier begeleidt ze mensen met een verstandelijke beperking en ik vond haar aanpak en inzicht tijdens dit werk verfrissend om te lezen! Daar kunnen nog veel mensen van leren!

De zwangerschap valt Julia zwaar en Kim Bonefaas gaat uitgebreid in op de lichamelijke ongemakken tijdens de zwangerschap. Inclusief veel details omtrent misselijkheid en overgeven. Maar goed, het is wat het is, ik heb het idee dat de auteur graag wil laten zien dat zwanger zijn niet altijd een roze wolk is. Dat het ook afzien is, wederom vind ik dit verfrissend om te lezen, omdat ze gewoon eerlijk en direct daarover is.

Persoonlijke smaak

De humor in het boek was niet altijd mijn humor. Ik vond het soms iets te grof en het vele gemopper op de omgeving en de situatie vond ik af en toe irritant. Vooral Julia’s gedachtes over mensen die haar juist bij willen staan (zoals verloskundigen en verplegend personeel) vond ik soms best grof en eerlijk gezegd af en toe ook asociaal… Er wordt ook veel gevloekt en gescholden en voor mij had dat wel een beetje minder mogen zijn. Dit is echter mijn persoonlijke smaak, een andere lezer ligt er misschien wel bij in een deuk.

In het boek volg je de gehele zwangerschap van Julia. Van de test tot aan de bevalling. In het nawoord vind je een gevoelige en mooie brief aan Julia gericht. Dat vond ik een mooie afsluiter. Ik ben wel benieuwd hoe het na de bevalling is gegaan, dus mocht er een vervolg komen, zal ik het zeker gaan lezen.

‘Julia Jonkers’ is gedeeltelijk autobiografisch. Kim Bonefaas maakte het zelf ook mee. Jong, studerend, single en zwanger. Dit boek is hier losjes op gebaseerd.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: