6 december 2021

Kerst in de tjalkstraat van Janny den Besten

‘Kerst in de tjalkstraat’ is het tweede deel uit de serie van ‘Jens en Jolien’. Het is een gemoedelijk verhaal wat zich afspeelt voor en tijdens kerst.

De tweeling Jens en Jolien hebben kerstvakantie. Als ze zich vervelen, raden papa en mama aan om nuttige dingen te gaan doen, zoals mensen helpen, slaapkamer opruimen, of pakjes rondbrengen voor kerst. Jens is dol op grapjes en vertelt graag moppen. Jolien is een slim meisje en erg behulpzaam, alleen heeft ze geen zin om een pakje af te geven bij de norse mevrouw Prietkamp.

Een gezellig gezinnetje

Het is heel gezellig bij Jens en Jolien thuis. De vader en moeder zijn streng, maar hebben ook gevoel voor humor en leren hun kinderen dat het goed is om nuttig bezig te zijn en dat het leuk is om iets voor andere mensen te doen. Zo leert moeder dat je jezelf heel blij kan voelen als je iets aan iemand geeft en dat ze dat gevoel ook aan Jens en Jolien gunt.

Elk jaar geeft moeder pakjes rond kerst aan arme mensen, of mensen die zich eenzaam of ziek voelen. Maar Jolien voelt er niets voor om bij de mopperende mevrouw Prietkamp iets af te leveren, ze stelt dat dan ook steeds uit. Jens is vooral bezig met grappen en heeft steeds een nieuw raadsel klaarstaan. Naast het rondbrengen van pakjes helpen Jens en Jolien met koken, passen ze op kleine Sem en doen ze boodschappen voor mensen uit de tjalkstraat.

Gemoedelijk verhaal

‘Kerst in de tjalkstraat’ is een fijn boek om samen te lezen in de klas, thuis of om kinderen zelf te laten lezen in aanloop naar kerst. In het boek zitten verwijzingen naar het Christelijke geloof en de schrijfster deel allerlei wetenswaardigheden over kerst. Dit doet ze op een leuke manier die niet opdringerig aanvoelt. De illustraties van Marijke Duffhauss zijn erg passend.

De schrijfster legt in dit boek vaak de nadruk op elkaar helpen, respectvol omgaan met andere mensen en de ouders zijn streng als het gaat om computergebruik. Maar bovenal is dit boek erg lief, grappig en ontroerend op het eind.