1 oktober 2023

Mailen met Dennis Biesma

dennis biesma auteursfoto

Dennis Biesma debuteerde vorig jaar met zijn autobiografische roman ‘De regen kwam van binnen’. Een openhartig verhaal over zijn leven bij Jehova’s getuigen.

Dennis Biesma koos ervoor om deze gemeenschap te verlaten. Hij bleef niet stilzitten, want na het schrijven van zijn autobiografische roman ging hij verder met zijn andere schrijversdroom: thrillerauteur worden! ‘Volledig verknipt’ werd het eerste deel van een thrillerserie met een vleugje SF. Ik vond het tijd om eens bij te kletsen met Dennis!

Ben je ondertussen al lekker bezig met een derde boek?

Ja, ik ben bezig met een vervolg op ‘Volledig Verknipt’. Toen ik bezig was met die thriller wist ik nog niet of ik een vervolg zou schrijven, maar de reacties waren heel positief en ik kreeg herhaaldelijk het verzoek om een tweede deel. In dit tweede deel gaat de spanning flink omhoog en er staat nog meer op het spel.

Zijn thrillers echt jouw ding nu, of kunnen we nog een keer non fictie van je verwachten?

Ik denk dat ik vanaf nu voornamelijk thrillers zal schrijven, dat lees ik zelf het liefst en ik geniet echt van een diepgaande spanningsboog en complexe personages. En het is heerlijk om achteraf te horen dat lezers bepaalde plotwendingen niet zagen aankomen. Daarnaast wil ik niet zomaar een boek schrijven, maar boeken die na de laatste bladzijde nog een tijd in je hoofd blijven zitten.

Terug naar je debuut ‘De regen kwam van binnen’, krijg je daar nog steeds veel reacties op?

Ja, heel veel reacties zelfs. Vrijwel elke week ontvang ik mooie berichten via social media of het contactformulier op mijn website. Het boek heeft veel meer impact gemaakt dan ik had verwacht.

Het komt ook van een breed publiek. Soms zijn het andere ex-Jehovah’s Getuigen, maar vaak ook mensen waarvan bijvoorbeeld een familielid in die religie zit, één van de buren of een klasgenootje van hun kinderen. Daarnaast zijn er personen die in een totaal andere religie zijn opgegroeid, nieuwsgierig waren en onverwacht veel herkenning zagen in mijn opvoeding. En soms zijn het totaal ongelovige lezers die laten weten er erg veel van geleerd te hebben.

Dennis Biesma met Lara Jade
Dennis Biesma ontwierp digitaal het personage Lara Jade tot een echt karakter

Waarom besloot jij jouw boeken eigenlijk zelf uit te geven? Kwam daar veel bij kijken?

Het liefste had ik mijn boeken uitgegeven via een grote bekende uitgever, maar dat is niet gelukt. Er zijn ook veel middelmatige uitgevers en een heleboel die de onderkant van de markt bedienen, maar daarbij liep ik vast op de kwaliteit en de toegevoegde waarde. Als je maar 10% van de verkoopprijs ontvangt en genoeg moet nemen met een middelmatige cover, haastige redactie en vrijwel geen ondersteuning bij de marketing, waar doe je het dan voor? Een goed boek schrijven kost enorm veel tijd. Ik vond dat mijn ‘kindjes’ het allerbeste verdienden en dat konden zij niet bieden.

Het zelf uitgeven is met name complex als je het voor een eerste keer doet. Je moet gaan samenwerken met professionele mensen om je heen, zoals een redacteur, corrector en een vormgever. Daarnaast moet je zelf op zoek naar de juiste drukkerij, offertes opvragen etc.

Ik heb er geen spijt van en blijf mijn boeken zelf uitgeven, tenzij ik een heel goed aanbod krijg van een uitgeverij.

Welke auteurs lees jij zelf graag?

Mijn meest favoriete boek is ‘Teerbemind’ van Gillian Flynn. Ik heb echt genoten van die unieke schrijfstijl. ‘Lieveling’ van Kim van Kooten vond ik heel knap geschreven. Een zwaar onderwerp over seksueel misbruik, geschreven vanuit de gedachten van een jong meisje. ‘Joy’ van Jules Hoenderop verraste me onlangs met een prachtige manier van schrijven. Een heel mooi debuut.

Ik heb niet echt vaste auteurs waarvan ik alles moet lezen, ik hou juist van die diversiteit en probeer tijdens het lezen ook veel te leren van de auteur. Sinds ik ben gaan schrijven kijk ik toch anders naar boeken en helemaal onbevangen lezen lukt me bijna niet meer, helaas.

Van Dennis Biesma verscheen:

Dank je wel Dennis voor de leuke en interessante antwoorden en het bijzondere beeldmateriaal!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: