17 september 2023

Mailen met Liz Ouwens

Liz Ouwens krijgt de eer om de allereerste te zijn in de rubriek ‘Mailen met…’ En tot mijn verbazing heb ik zoveel aanmeldingen gekregen dat we wel even door kunnen blijven gaan!

Liz Ouwens schrijft thrillers én feelgood. Ze debuteerde met de thriller ‘Wie zwijgt…‘, maar schreef ook al het feelgoodverhaal ‘Geen Valentijn voor mij‘. Ondertussen zit ze niet stil en is ze met van alles bezig én dan staat ze ook nog voor de klas. Leesdame vond het tijd om eens te mailen met Liz Ouwens over haar drukke leven!

Hoe combineer je al dit schrijfwerk met jouw werk in het onderwijs?

Ik sta vier dagen voor de klas. Momenteel twee dagen voor groep 5 en twee dagen voor groep 3. De woensdag is mijn schrijfdag. Die gebruik ik ook echt als werkdag. Het lukt me niet om de hele dag te schrijven. Het meest productief ben ik in de ochtend.

De middag gebruik ik dan voor redactiewerk. Als ik een deadline heb komt het ook voor dat ik in de avond of in het weekend bezig ben. En het voordeel met werken in het onderwijs is natuurlijk dat ik best wat vakanties heb. Dan kan ik lekker elke dag schrijven. Dat is het fijnste, want dan blijf ik in die schrijfflow zitten.

Wie zwijgt… komt binnenkort uit als paperback, voelt dit net zo spannend, ook al is het boek al eerder gelanceerd als ebook?

In december kwam hij inderdaad al uit als ebook en ik denk dat ik dat het spannendst vond. Tot dan toe was het groepje dat iets van mij las klein en veilig. Nu kan heel Nederland iets van mij lezen en daar hebben ze dan ook een mening over. Dat vond ik heel spannend.

Gelukkig waren de recensies over het algemeen heel positief. Daar ben ik natuurlijk enorm blij mee en dat neemt die spanning voor nu weg. Ik weet dat het goed ontvangen is en dat geeft me een goed gevoel. Nu hij als paperback komt, zit er ook een presentatie aan vast. Destijds deed ik dat op de school waar ik werk met de leerlingen georganiseerd door mijn collega’s, maar nu gaat het een echte worden. 1 oktober zal tijdens het Crime Compagnie Café mijn boek en dat van nog vijf anderen verschijnen.

Ik en de andere auteurs worden dan geïnterviewd door Loes den Hollander en Marion van de Coolwijk in de theaterzaal van bibliotheek Neude in Utrecht. Dat vind ik wel ontzettend spannend. Meer dan toen hij als ebook verscheen. Zo in de schijnwerpers staan is niets voor mij. Het liefst ga ik direct door naar het signeermoment erna.

Je hebt ondertussen nog meer geschreven, want er komt een kerstnovelle uit en volgend jaar verschijnt de thriller Campinggasten, waar haal jij alle inspiratie vandaan om zoveel te kunnen schrijven?

Mijn inspiratie haal ik overal vandaan. In Wie zwijgt… kwam ik bijvoorbeeld op het idee om mijn hoofdpersoon verward te maken door een serie die ik keek. Daarin stak iemand uit het niets iemand neer en wist diegene zelf ook niet goed waarom. Met dat idee ben ik gaan spelen en daardoor kwam ik op het idee om haar dement te maken.

Mijn oma had Lewy bodie waardoor ik goed wist hoe iemand met die ziekte zich gedraagt. Daarnaast las ik eerder een boek over adoptie in Nederland. Een heel interessant onderwerp. Het is een mix geworden. Door al mijn gedachten op papier te zetten wordt het uiteindelijk een verhaal. Dat doe ik bij al mijn verhalen. Ik lees, kijk series en observeer wat er om me heen gaande is. Door allemaal losse flodders op papier te zetten kom ik uiteindelijk tot een eigen verhaal.

En heb je nog ambitie om andere genres te ontdekken als auteur?

Mijn hoofdgenre is thriller, hoewel mijn verhalen niet echt bloedstollend zijn. Ik denk dat mijn boeken vooral bedoeld zijn voor mensen die houden van spannende romans waar het draait om het verhaal. Omdat De Crime Compagnie ook begonnen was met De Verhalenfabriek die thrillers en feelgood uitgeeft zag ik dat als een kans om ook eens iets anders te schrijven.

De Verhalenfabriek geeft alleen ebooks uit die je in een avond uit kan lezen. Een tussendoortje. Zo zie ik mijn feelgood-verhalen ook. Als een leuk tussendoortje. Voorlopig hou ik het bij deze twee genres.

Ben jij de leerkracht die ook makkelijk verhalen verzint in de klas?

Eigenlijk niet. Ik heb respect voor kinderboekenschrijvers. Zelf vind ik het heel lastig om een verhaal te bedenken die kinderen aanspreekt. Dat is toch een heel andere doelgroep dan ik gewend ben. Om op de vorige vraag terug te komen… misschien ooit een kinderboek? Omdat ik leerkracht in het basisonderwijs ben krijg ik die vraag wel vaak. De kinderen in mijn klas zouden het in ieder geval heel leuk vinden.

Ook Leesdame ziet nog wel een kinderboek verschijnen van jouw hand.

En dan heb ik nog drie (onmogelijke) dilemma’s voor je:

Winter/zomer?

Zomer! Vanwege het lekkere weer, maar ook vanwege de dikke vijf weken dat ik vrij ben. Dat is natuurlijk altijd een feestje.

Feelgood/thriller

Thriller. Hoewel het uitstapje zo nu en dan ook super leuk is.

Novelle/dik boek

Dik boek. Daar kan ik het meeste in kwijt. 

Van Liz Ouwens verscheen:

Hartelijk dank voor je tijd en leuke antwoorden Liz!

 

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: