15 oktober 2023

Mailen met Renée Olsthoorn

Vandaag mailen we met Renée Olsthoorn. Een echte duizendpoot als het om schrijven gaat: vertalen, schrijven en ze heeft ook nog eens gewerkt in een boekhandel!

Renée Olsthoorn heeft al een flink oeuvre op haar naam staan in het feelgoodgenre. Naast een rijtje romans heeft ze ook diverse novelles en korte verhalen geschreven en meegewerkt aan ‘De huisgenoten-serie’ met vier andere feelgood auteurs. Tijd om Renée wat vragen te stellen over haar werk! Lees je mee?

Je hebt al enorm veel geschreven, wat was echt jouw favoriete boek om te schrijven en hoe kijk je daar nu op terug?

Soms verbaast het me best ook wel wat ik allemaal bij elkaar geschreven heb sinds 2017, toen mijn debuut ‘De Franse slag’ verscheen: twee trilogieën, zeven korte verhalen en novelles, meegewerkt aan een reeks van vijf en recentelijk een stand alone.

Ik vind het heel moeilijk om een favoriet aan te wijzen. Mijn debuut gaf me veel voldoening omdat ik voor het eerst van mijn leven een heus boek had geschreven.

Al mijn schrijfsels zijn me om een of andere reden dierbaar, ook al vind ik ze heus niet allemaal even geweldig, maar ik denk dat ik twee favorieten heb, een reeks en een stand alone. Ten eerste de Sportschooltrilogie omdat ik de inspiratie zo heerlijk uit mijn eigen sportschoolleven met mijn zumbavriendinnen heb kunnen putten en ten tweede mijn laatste feelgoodroman ‘Hoe verzin je het?’ omdat ik die praktisch helemaal in Frankrijk heb kunnen laten spelen, mijn favoriete land waar ook nog eens mijn favoriete taal wordt gesproken.

Bovendien is ‘Hoe verzin je het?’ het eerste boek van mij dat is uitgegeven als paperback, e-book én luisterboek en al na een maand na verschijnen een tweede druk kreeg. Ik ben er enorm trots op en April Books gigantisch dankbaar er zo’n prachtige uitgave van gemaakt te hebben.

Je bent vertaler, auteur, co-auteur, hoe hou je het allemaal bij en hoe plan je al dit schrijfwerk in?

Ik begon inderdaad te schrijven toen ik nog actief vertaler was. Ik maakte lange dagen maar met heel veel plezier. Die tijd ligt inmiddels achter mij. Op vertaalgebied heb ik mezelf met pensioen gestuurd. Voor schrijven heb ik tegenwoordig dus alle tijd. En ik moet zeggen enorm veel bewondering te hebben voor collega’s die de mooiste boeken schrijven náást hun reguliere werk.

Ik ben niet echt een planner: ik werk vrij a-systematisch, maar heb wel veel discipline. Als ik een deadline heb, houd ik me eraan, koste wat kost. Dat betekent nogal eens vroeg op en stevig aan de slag. Ik vind het leuk om voor een enkele collega te proeflezen omdat dat me ook even wat afleiding geeft van het boek of het verhaal waarmee ik bezig ben. Soms is het goed om even wat afstand te nemen om vervolgens weer met frisse moed verder te kunnen.

Over welk onderwerp zou je graag een feelgoodroman willen schrijven?

Over het reilen en zeilen van een bijzondere boekhandel, en toevallig ben ik daarin al een heel eind op weg. Ik ben mijn carrière begonnen in een hele aparte boekhandel in Den Haag, heb uiteindelijk bij drie gewerkt en die drie ervaringen van lang geleden verwerk ik in een feelgoodroman die in deze tijd speelt.

Overweeg je weleens om een uitstapje te maken naar een ander genre?

Ik houd niet van fantasy, sci-fi (op Orwell en Huxley na) en ik kijk liever thrillers dan dat ik ze lees, dus blijft er weinig over. Ik heb wel een leuk idee voor een historische roman in de vorm van een time travel story, maar ik weet niet of het er ooit echt van zal komen. Het grappige is dat ik er wel al diverse hoofdstukken van geschreven heb. Maar goed, laten we eerst eens zien hoe het met de boekhandel gaat.

Komt er trouwens ooit nog een vervolg op ‘De huisgenoten’?

Ik kan het me haast niet voorstellen; Huisgenoten is een afgerond geheel met als slot de verhuizing uit het studentenhuis van alle meiden naar elders. Maar die vraag zou je eigenlijk aan Zomer & Keuning moeten stellen, de uitgever van de reeks. Het concept, dat uit Petra Kruijts creatieve brein is voortgesproten, heb ik in ieder geval ontzettend leuk gevonden en heb er met heel veel plezier aan gewerkt.

Leesdame zou een spin-off van deze serie in ieder geval erg leuk vinden!

Van Renée Olsthoorn verscheen:

Dank je wel Renée Olsthoorn voor je leuke en uitgebreide antwoorden! Tot een volgende keer!

6 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: