31 december 2023

Mailen met Saskia M.N. Oudshoorn

We sluiten dit jaar af met een interview, want het is zondag en dan mailen we met een auteur! Vandaag met Saskia M.N. Oudshoorn. Ze schrijft feelgood, maar ook thrillers.

Saskia zit nooit stil, dit jaar dus ook niet! Daar gaan we op terugkijken, maar ik vroeg haar natuurlijk ook wat haar plannen voor het komende jaar zijn! En waarom zijn er talloze kerstromans, maar nauwelijks oud & nieuw verhalen? Saskia M.N. Oudshoorn ging uitgebreid in op mijn vragen, dus laten we gauw beginnen!

Sas, hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar? Wat waren jouw hoogtepunten?

Als het over schrijven gaan, denk ik ieder jaar wel een keer: nu ga ik het even rustig aan doen. Maar dan borrelen er weer toffe ideeën en plannen op en dat in combinatie met mijn – soms irritante – eigenschap om niet stil te kunnen zitten, zorgt er toch weer voor dat er veel leuks aan zit te komen in 2024! De bundel ‘Slipperdagen & Zomerjurken’ en het event eromheen was erg geslaagd en gezellig (altijd super om lezers te ontmoeten). De eerste boekleesclub die een boek van mij las (‘De Wensenwinkel’, dat ik samen met Chantal Claassen schreef) was ook een lichtpuntje in een donkere maand.

Ook vond ik het tof dat ik op het Zin in feelgood Event aanwezig mocht zijn met het net gelanceerde ‘Foodtruck on Fire’. ‘All you need is Stroopwafels’ verscheen in de Story, dat was ook erg leuk! Als het niet om schrijven gaat, ben ik blij dat mijn draai gevonden heb in mijn nieuwe baan en natuurlijk dat alles nog steeds goed gaat met mijn gezin, familie en goede vrienden. Geen echte hoogtepunten, maar eigenlijk ook weer wel – dit is toch het allerbelangrijkste in het leven en geen vanzelfsprekendheid!

Er zijn veel kerstromans, maar oud & nieuw kom ik maar sporadisch tegen als thema in het boek, hoe zou dat komen?

Goede vraag! Ik heb trouwens een tijdje geleden een kort verhaal over oud & nieuw geschreven (‘Een nieuw begin’). Misschien komt dat omdat er naar de Kerst toe een langere aanlooptijd is, dus mensen lezen graag die winterse verhalen om lekker in de feestdagen stemming te komen.

Na kerst is even kort de focus op het oudjaar en de dag erna, als het vuurwerk is opgeruimd, de laatste knoertharde oliebollen de kliko ingeschoven worden en iedereen aan zijn “Lijst Met Goede Voornemens” gaat werken, is het weer over tot de orde van de dag. Persoonlijk ga ik dan alweer heel erg uitkijken naar de lente en misschien de lezers ook wel! Maar… staat genoteerd, wie weet volgend jaar een oud & nieuw verhaal!

Je schrijft heel veel, hoe ziet een schrijfdag er voor jou uit? Heb je speciale rituelen?

Ik heb geen speciale rituelen, maar ik wil wel graag alleen zijn, anders word ik te veel afgeleid. Soms heb ik muziek op, soms ook niet, dat hangt echt af van mijn stemming en het stuk dat ik op dat moment aan het schrijven ben. Het liefst werk ik uren achter elkaar, zeker als ik lekker in de flow zit en alles goed in mijn hoofd heb, dan ben ik het productiefst.

Hoe kwam jij op het idee van een serie rondom een foodtruck?

Dat is een beetje het logische vervolg van de ‘Gelukserie’, waar jonge mensen hun eigen bedrijf starten. Bovendien kende ik persoonlijk nog geen roman over Foodtrucks en mijn uitgever was ook meteen enthousiast toen ik met het idee kwam. Foodtrucks spreken bij mij erg tot de verbeelding, ze staan op festivals en feesten, waar de ‘vibe’ vaak goed is en de mensen blij en vrolijk. Kortom, het ideale onderwerp om een leuke feelgood over te schrijven met daarin muziek, liefde, lekker eten en vriendschappen, toch wel belangrijke thema’s in mijn werk.

Over welk onderwerp wil jij nog heel graag een keer schrijven?

Ik heb een heel erg leuk idee voor een nieuwe feelgood-serie, maar die ga ik nog niet delen, sorry. Ik denk dat ik daar in 2024 zeker mee aan de slag ga. Zoals jullie van mij gewend zijn, komt daarin weer een verscheidenheid aan thema’s aan bod, met een fijn feelgood-sausje erover – om het niet al te zwaar te maken. Ik heb niet een speciaal thema waar ik graag over wil schrijven.

Ik ben wel een keer gevraagd om een heel bijzonder levensverhaal op te tekenen, maar om dat verhaal recht te doen, moet ik veel research doen: het speelt zich af in een ander land en een andere cultuur. Op het moment heb ik helaas niet de tijd om me daar in te verdiepen.

2024 staat op de drempel, wat zijn jouw plannen voor het komende jaar?

Op schrijfgebied: Ik ben een nieuwe thriller aan het afronden en ik hoop natuurlijk dat die in 2024 het levenslicht gaat zien. Ik weet in ieder geval zeker dat mijn nieuwe feelgood ‘Zomer met jou’ uit gaat komen: dat is het boek dat het hele verhaal vertelt van Pleun, Daniël en Floortje. De lezers kennen hen wellicht van het gelijknamige korte verhaal in de bundel ‘Slipperdagen & Zomerjurken’.

Ik ga het boek zelf uitgeven en dat is een heel spannend, maar ook leuk, nieuw avontuur! De ‘Foodstruckserie’ gaat in de Engelse vertalingen uitkomen – als eerst e-only – en ook nog twee nieuwe delen van de ‘Gelukserie’ worden door Kobo in het Frans vertaald. Wat een eer is dat en heel fijn om te merken dat de Franse lezers het verhaal van ‘Recept voor Geluk’ in hun hart gesloten hebben!

Voor de rest heb ik geen ‘lifechanging plans’ – als mijn leven en de liefde mag voortgaan zoals het nu gaat, ben ik een heel erg tevreden mens. 2024: Ik heb er heel erg veel zin in, jullie hopelijk ook!

Van Saskia M.N. Oudshoorn verscheen:

  • Het complete boekoverzicht is hier te vinden: klik

Lieve Sas, je was gelijk enthousiast nadat ik een oproepje had geplaatst waar ik auteurs zocht voor deze rubriek. Ik vond het leuk om juist jou op deze dag in te plannen, om samen het jaar af te sluiten op mijn blog. Veel dank voor jouw tijd en waarschijnlijk kletsen we volgend jaar nog een keer bij in deze rubriek! Ik wens jou alle goeds en veel inspiratie toe in 2024!

Ook in 2024 ga ik door met deze rubriek. Het eerste interview van het nieuwe jaar is volgende week met thrillerauteur Kiki van Dijk!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: