28 september 2018

Mariken van Peter van Gestel

Toen ik langs de boekenplanken op Kobo Plus dwaalde kwam ik ‘Mariken’ tegen van Peter van Gestel. Lang geleden zag ik al een keer de film en ik kreeg bij het zien van deze titel meteen zin om dit boek te gaan lezen.

Peter van Gestel bewerkte het mirakelspel ‘Mariken van Nieumeghen’ tot een jeugdboek. Mariken groeit op in het Waanwoud bij Archibald. Hij leert haar lezen uit het boek ‘De mensheid is een klucht’. Mariken gaat op een dag naar de stad voor een nieuwe geit. Daar ontmoet ze de wagenspelers, maar ook de afstandelijke gravin.

Het spel van Masscheroen

Op weg naar de stad voor een geit ontmoet ze ook Rattejan, hij zit gevangen bij de vrouw die ‘Zwarte Weeuw’ word genoemd. Mariken hoopt iemand te vinden die haar kan helpen om Rattejan te bevrijden. In de stad ontmoet ze de wagenspelers. De wagenspelers trekken rond en geven voorstellingen. Zo voeren ze het mirakelspel Masscheroen op voor het volk en later ook voor de gravin.

Bij de wagenspelers hoort Isabella, zij wil Mariken graag bij zich houden. Maar de gravin -waar de wagenspelers op bezoek gaan- wil Mariken óók bij zich houden. Ondertussen is Archibald op zoek naar Mariken, maar hij voelt zich niet prettig in de stad.

Middeleeuwen

Dit verhaal speelt zich af in de middeleeuwen, dat merk je goed in de sfeerbeschrijvingen, hierdoor duik je echt terug in de tijd. Mariken weet veel, maar tegelijkertijd weet ze maar weinig van de bewoonde wereld. Dit leidt tot komische gesprekjes met mensen uit de stad, maar ook tot filosofische overpeinzingen over het leven en het geloof. Mariken spreekt alles uit, ook de dingen die andere mensen denken, maar niet hardop (durven) zeggen.

Mariken is een meisje waarvan je houdt, of niet. Ik vond haar scherpe uitspraken leuk om te lezen. Ik mocht haar onbevangen nieuwsgierigheid wel! Ook vond ik de sfeeromschrijvingen leuk. Ik had nog de beelden van de film op mijn netvlies staan tijdens het lezen. Hierdoor kreeg ik bij elk personage meteen een beeld voor me, omdat ik er meteen een acteur aan kon linken.

Peter van Gestel ontving voor ‘Mariken’ een aantal prijzen. Zoals ‘De gouden uil’ en ‘De zilveren griffel’. In 2000 kwam de verfilming uit, waarin Jan Decleir Archibald speelt, Kim van Kooten Isabella en Johanne ter Steege de gravin. Laurien van den Broeck speelt Mariken.

Mariken van Nieumeghen, een mirakelspel

Het originele verhaal heb ik nog niet gelezen, maar ik ben nu wel erg nieuwsgierig geworden naar dit mirakelspel uit de zestiende eeuw. Een mirakelspel is een middeleeuws toneelstuk. Van het originele boek is de auteur overigens onbekend.

2 reacties

 • 28 september, 2018 om 19:49
  Lalagè

  Wat leuk 🙂 Ik heb het verhaal over Mariken vroeger voor school gelezen, dat was niet makkelijk, maar wel boeiend. Deze hervertelling lijkt me fijn toegankelijk.  • 28 september, 2018 om 20:53
   Leesdame

   De film is ook erg mooi! Heel gemoedelijk. Ik ben nu juist weer nieuwsgierig naar de originele versie, ook al weet ik dat die niet makkelijk leest.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: