Mariken van Peter van Gestel

Mariken coverToen ik langs de boekenplanken op Kobo Plus dwaalde kwam ik ‘Mariken’ tegen van Peter van Gestel. Lang geleden zag ik al een keer de film en ik kreeg bij het zien van deze titel meteen zin om dit boek te gaan lezen.

Peter van Gestel bewerkte het mirakelspel ‘Mariken van Nieumeghen’ tot een jeugdboek. Mariken groeit op in het Waanwoud bij Archibald. Hij leert haar lezen uit het boek ‘De mensheid is een klucht’. Mariken gaat op een dag naar de stad voor een nieuwe geit. Daar ontmoet ze de wagenspelers, maar ook de afstandelijke gravin.

Het spel van Masscheroen
Op weg naar de stad voor een geit ontmoet ze ook Rattejan, hij zit gevangen bij de vrouw die ‘Zwarte Weeuw’ word genoemd. Mariken hoopt iemand te vinden die haar kan helpen om Rattejan te bevrijden. In de stad ontmoet ze de wagenspelers. De wagenspelers trekken rond en geven voorstellingen. Zo voeren ze het mirakelspel Masscheroen op voor het volk en later ook voor de gravin.

Bij de wagenspelers hoort Isabella, zij wil Mariken graag bij zich houden. Maar de gravin -waar de wagenspelers op bezoek gaan- wil Mariken óók bij zich houden. Ondertussen is Archibald op zoek naar Mariken, maar hij voelt zich niet prettig in de stad.

Middeleeuwen
Dit verhaal speelt zich af in de middeleeuwen, dat merk je goed in de sfeerbeschrijvingen, hierdoor duik je echt terug in de tijd. Mariken weet veel, maar tegelijkertijd weet ze maar weinig van de bewoonde wereld. Dit leidt tot komische gesprekjes met mensen uit de stad, maar ook tot filosofische overpeinzingen over het leven en het geloof. Mariken spreekt alles uit, ook de dingen die andere mensen denken, maar niet hardop (durven) zeggen.

Mariken is een meisje waarvan je houdt, of niet. Ik vond haar scherpe uitspraken leuk om te lezen. Ik mocht haar onbevangen nieuwsgierigheid wel! Ook vond ik de sfeeromschrijvingen leuk. Ik had nog de beelden van de film op mijn netvlies staan tijdens het lezen. Hierdoor kreeg ik bij elk personage meteen een beeld voor me, omdat ik er meteen een acteur aan kon linken.

Peter van Gestel ontving voor ‘Mariken’ een aantal prijzen. Zoals ‘De gouden uil’ en ‘De zilveren griffel’. In 2000 kwam de verfilming uit, waarin Jan Decleir Archibald speelt, Kim van Kooten Isabella en Johanne ter Steege de gravin. Laurien van den Broeck speelt Mariken.

Mariken van Nieumeghen, een mirakelspel
Het originele verhaal heb ik nog niet gelezen, maar ik ben nu wel erg nieuwsgierig geworden naar dit mirakelspel uit de zestiende eeuw. Een mirakelspel is een middeleeuws toneelstuk. Van het originele boek is de auteur overigens onbekend.


2 reacties

 • 28 september, 2018 om 19:49
  Lalagè zegt:

  Wat leuk 🙂 Ik heb het verhaal over Mariken vroeger voor school gelezen, dat was niet makkelijk, maar wel boeiend. Deze hervertelling lijkt me fijn toegankelijk.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 28 september, 2018 om 20:53
   Leesdame zegt:

   De film is ook erg mooi! Heel gemoedelijk. Ik ben nu juist weer nieuwsgierig naar de originele versie, ook al weet ik dat die niet makkelijk leest.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Mariken van Peter van Gestel

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten