Misschien volgende keer van J.W. Jansen

misschien volgende keer cover‘Misschien volgende keer’ is een bijzondere roman over een jongeman die zich staande moet houden in een wereld waarin hij helemaal niet wil leven.

Jim Jozef staat terecht omdat hij al drie keer een mislukte zelfmoordpoging heeft ondernomen. Daarom krijgt hij nu de grootste straf: hij wordt veroordeeld tot een minimale levensduur van 85 jaar. Deze gevangenschap moet hij doorbrengen op het eiland Infinus III. Daar krijgt hij een heropvoeding en wordt hij streng gecontroleerd om ervoor te zorgen dat hij in leven blijft.

Geleefd worden
Zo moet Jim Jozef plaatsnemen in een stoel die hem voedt met een sonde, hem willoos en gevoelloos kan maken en ook een katheter kan inbrengen. In de stoel leeft Jim Jozef niet zelf, hij wordt erin geleefd. Hij moet van de overheid in leven blijven, dus bestoken ze hem met heropvoedingsfilmpjes, moet hij schilderen en kuilen graven op het strand. Het klinkt als een absurd verhaal, maar eigenlijk heeft de auteur hiermee wel een punt gemaakt.

Mensen die in onze maatschappij niet willen leven, mislukte zelfmoordpogingen doen, worden vaak opgenomen en streng gecontroleerd. Ze moeten eten op gezette tijden, ze krijgen uren creatieve therapie en worden geconfronteerd met zaken uit het verleden. Voor Jim Jozef is de 85 jaar in leven blijven uitzichtloos.

Ik denk dat mensen met een doodswens dit ook voelen. Het voelt uitzichtloos, ze leven omdat ze in leven moeten blijven voor anderen. In interviews lees en hoor ik vaak dat deze mensen ondanks alles toch mogelijkheden blijven zoeken naar een eind van hun leven. Jim Jozef blijft dit ook doen.

Stof tot nadenken
De auteur heeft een aantal zaken goed aangepakt. Zo zorgt hij ervoor dat ik nieuwsgierig wordt naar het verloop van het verhaal. Hij zorgt ervoor dat ik Jim Jozef ga begrijpen en hij heeft Infinus III goed omschreven, zodat ik een duidelijk beeld krijg van het eiland. Daarbij zorgt hij ook voor stof tot nadenken wat betreft suïcidaal gedrag en de behandelingen daarvan.

Ik had het verhaal krachtiger gevonden als de auteur meer gespeeld had met spanning, gevoelens en onvoorspelbaarheid. Ook miste ik in de dialogen tussen de personages op Infinus III gevoel en diepgang. Vooral in de dialogen tussen Jim Jozef, Karl en Johannes miste ik dit. Die diepgang zit er weer wel in als de auteur switcht naar de verhaallijn over Daniël en Maira.

‘Misschien volgende keer’ is een interessante roman, af en toe een beetje absurd, maar dat is het normale leven soms ook.


Reageer op: Misschien volgende keer van J.W. Jansen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten