Moeder van glas van Roos Schlikker

moeder van glas cover

Achter deze mooie kaft zit een teder en pijnlijk verhaal. Het is het verhaal van schrijfster Roos Schlikker over haar moeder.

De moeder van Roos is bipolair, maar helaas krijgt ze deze diagnose pas na een eindeloos traject rond haar zestigste. Daarvoor wisten ze wel dat er iets niet goed was (manisch-depressief). Op haar 68e overleed ze plotseling na een val van de trap. Roos Schlikker schrijft in ‘Moeder van glas’ over haar moeder en haar leven. Met terugblikken op het verleden en haar jeugd, het traject naar een diagnose tot het uiteindelijke rouwproces.

Teder en pijnlijk

Roos Schlikker beschrijft het leven en gedrag van haar moeder Emmeke heel liefdevol in dit boek! Teder bijna, terwijl sommige situaties (vrij) pijnlijk zijn. Haar moeder voelde bijna breekbaar, als glas. Alles kon haar raken, maar voor de buitenwereld probeerde Emmeke sterk over te komen, door zich bijvoorbeeld mooi aan te kleden.

Roos hield zich als kind rustig. Haar moeder had soms zeer slechte dagen en dan wilde Roos niet lastig zijn. Later merkt Roos dat dit toch wat sporen heeft achtergelaten en dat ze nooit zo wil worden. De dood van haar moeder kwam echter onverwachts. Roos ging van alles uitzoeken over het leven van Emmeke. Haar jeugd, haar angsten, haar slechte en goede dagen.

Onder de huid

Roos Schlikker schrijft zo intiem over haar moeder, dat het onder mijn huid kroop. In een toegankelijke stijl neemt Roos mij mee naar haar jeugd, naar het eindeloze traject van onderzoeken bij haar moeder en ze deelt uitgebreid het rouwproces en wat dit met het gezin van Roos Schlikker deed.

Het traject naar een uiteindelijke diagnose was slopend. Van crisisdienst naar crisisdienst en de ene hulpverlener na de andere. Eindeloze formulieren en eindeloze wachtsessies in wachtkamers voor er uiteindelijk een diagnose op tafel kwam.

In het boek staan ook geschreven briefjes van Emmeke aan Roos en Roos schenkt ook aandacht aan haar vader en aan het verdriet van haar zoon die nu zijn oma moet missen. Emmeke was niet gemakkelijkste moeder, maar ondanks haar vele depressies was Emmeke ook een mooi mens en ook die mooie kant heeft Roos Schlikker vastgelegd in haar boek ‘Moeder van glas’!


2 reacties

 • 13 maart, 2019 om 10:51
  Nicole Orriens zegt:

  Moeder van glas is meteen een heel veelzeggende titel. Het maakt me nieuwsgierig maar ook huiverig voor dit boek.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Nicole Orriens Beantwoorden

  • 13 maart, 2019 om 20:21
   Leesdame zegt:

   Ik kan me voorstellen dat het je huiverig maakt (de thema’s zijn niet niks), maar het is ook een heel mooi en liefdevol boek 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Moeder van glas van Roos Schlikker

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten