Oorlogsgeheimen

oorlogsgeheimen filmposterTerwijl bijna iedereen naar ‘The fault in our stars ging’, was ik weer eigenzinnig en ging naar ‘Oorlogsgeheimen’. Een Nederlandse jeugdfilm gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriends. Een mooie en ingetogen verfilming!

Deze film draait al een tijdje, maar ik had eerst niet de intentie om deze in de bioscoop te zien. Even eerlijk, ik vind het bij jeugdfilms vaak vrij luidruchtig in de zaal. Maar ik heb ervaren dat als je een maand of langer wacht, dan valt dat allemaal wel mee. En dus ging ik vanmiddag kijken.

Het verhaal gaat over twee jongens en die wonen in een gemoedelijk Limburgs dorpje in 1943. Tuur en Lammert zijn elkaars beste vrienden. Op een dag komt Maartje bij hun in de klas. Ondertussen rommelt het in Nederland en is de oorlog aan de gang. Ook in Limburg ervaren ze de gevolgen. Maartje zoekt contact en Tuur kan het goed met haar vinden. Zo goed, dat Maartje haar geheim opbiecht aan hem…

De vriendschap tussen de jongens komt onder druk te staan als Lammert’s vader burgemeester wordt en nogal corrupt lijkt te handelen. De ouders van Tuur gaan bij het verzet en willen liever niet dat hij nog omgaat met Lammert. De jongens zelf begrijpen zelf wel dat er oorlog is, maar wat het precies inhoudt gaat in het begin nog langs ze heen, pas later gaan ze het beseffen. Ze komen er ook achter wat de gevolgen van verraad kunnen zijn… zelfs als ze het niet zo hadden bedoeld.

De film is ingetogen, soms zelf sober, maar ook meeslepend en spannend! Er wordt niet veel uitgelegd, maar de beelden spreken voor zich! Zo was er een scène waarin een trein wegrijdt en er een kinderhandje een knuffel naar buiten laat vallen. Het moment dat die trein een bocht neemt en uit het zicht verdwijnt was indrukwekkend. Je weet dat de kinderen in die trein naar een kamp gebracht worden. Het beeld spreekt voor zich!

Ook de sfeerbeelden waren treffend. Het Limburg van van 1943 heeft wat gemoedelijks, al weet je dat er heel wat angst speelt. Maar de heuvels, de grotten en de landerijen laten je ook even de oorlog vergeten. ‘Oorlogsgeheimen’ is een aanrader voor alle leeftijden.


Reageer op: Oorlogsgeheimen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten