30 augustus 2014

Oorlogsgeheimen

Terwijl bijna iedereen naar ‘The fault in our stars ging’, was ik weer eigenzinnig en ging naar ‘Oorlogsgeheimen’. Een Nederlandse jeugdfilm gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriends. Een mooie en ingetogen verfilming!

Deze film draait al een tijdje, maar ik had eerst niet de intentie om deze in de bioscoop te zien. Even eerlijk, ik vind het bij jeugdfilms vaak vrij luidruchtig in de zaal. Maar ik heb ervaren dat als je een maand of langer wacht, dan valt dat allemaal wel mee. En dus ging ik vanmiddag kijken.

Het verhaal gaat over twee jongens en die wonen in een gemoedelijk Limburgs dorpje in 1943. Tuur en Lammert zijn elkaars beste vrienden. Op een dag komt Maartje bij hun in de klas. Ondertussen rommelt het in Nederland en is de oorlog aan de gang. Ook in Limburg ervaren ze de gevolgen. Maartje zoekt contact en Tuur kan het goed met haar vinden. Zo goed, dat Maartje haar geheim opbiecht aan hem…

De vriendschap tussen de jongens komt onder druk te staan als Lammert’s vader burgemeester wordt en nogal corrupt lijkt te handelen. De ouders van Tuur gaan bij het verzet en willen liever niet dat hij nog omgaat met Lammert. De jongens zelf begrijpen zelf wel dat er oorlog is, maar wat het precies inhoudt gaat in het begin nog langs ze heen, pas later gaan ze het beseffen. Ze komen er ook achter wat de gevolgen van verraad kunnen zijn… zelfs als ze het niet zo hadden bedoeld.

De film is ingetogen, soms zelf sober, maar ook meeslepend en spannend! Er wordt niet veel uitgelegd, maar de beelden spreken voor zich! Zo was er een scène waarin een trein wegrijdt en er een kinderhandje een knuffel naar buiten laat vallen. Het moment dat die trein een bocht neemt en uit het zicht verdwijnt was indrukwekkend. Je weet dat de kinderen in die trein naar een kamp gebracht worden. Het beeld spreekt voor zich!

Ook de sfeerbeelden waren treffend. Het Limburg van van 1943 heeft wat gemoedelijks, al weet je dat er heel wat angst speelt. Maar de heuvels, de grotten en de landerijen laten je ook even de oorlog vergeten. ‘Oorlogsgeheimen’ is een aanrader voor alle leeftijden.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: