9 juli 2014

Op blote voeten van Maren Stoffels

op blote voeten cover

Het was eventjes geleden dat er een jeugdboek voorbijkwam op mijn blog. Maar vandaag heb ik er weer een voor jullie! Ik las ‘Op blote voeten’ van Maren Stoffels.

Sam loopt graag op blote voeten, heeft haar haar kort geknipt, ligt wel eens in de clinch met haar moeder en heeft een jongere zus: Julia. Met Julia kon ze het vroeger goed vinden, maar Julia is nogal veranderd en netjes geworden. Sam gaat vaak zwemmen met haar vriendin Bo en schrijft brieven aan een vriendin van vroeger: Wendy. Maar die brieven liggen in een doos in haar slaapkamer en worden niet verzonden.

Sam leert de verlegen Elsa kennen. Elsa heeft een geheimpje en maakt iets vervelends mee. Sam gaat ook veel om met de nieuwe buren. Ze kan het goed vinden met Benjamin. Maar haar moeder is het daar niet zo mee eens. De nieuwe buren hebben de spookvilla naast hun gekocht om er een hotel in te beginnen en dat is al apart te noemen, vindt haar moeder. Toch komt Sam er graag en ze krijgt er ook een baantje.

‘Op blote voeten’ is een leuk jeugdboek voor tieners. Op zich een gemoedelijk verhaal met herkenbare situaties. Geen grote dramatische situaties, maar wel wat kleine problemen die gaandeweg in het verhaal opgelost worden. Het gaat over vriendschap, loyaliteit en verliefd worden. Het boek las lekker weg en ik had het dan ook in één middag uit. Echt diep gaat het nergens, maar goed, dat had ik ook niet verwacht eerlijk gezegd.

Sam is op sommige momenten een typische puber met recalcitrant gedrag, maar tussen de regels door is ze een verlegen en (soms) onzeker meisje. De andere personages vond ik wat vlak en soms te cliché. Al met al een leuk boek van Maren Stoffels!