26 februari 2014

Ouders te koop van Mirjam Mous

ouders te koop cover

Ik koos deze week voor een kinderboek van Mirjam Mous. ‘Ouders te koop’ is een boek voor kinderen tussen de 8 en 10 jaar.

Niels schaamt zich voor zijn ouders. Omdat zijn moeder rondloopt in een minirok en knalrood haar heeft.

Zijn vader gedraagt zich ronduit asociaal. Rijdt keihard met de auto, scheldt en drinkt. Ze wonen in een caravan op een camping en voor zijn ouders is het leven een groot feestje. Niels schaamt zich zo voor zijn ouders dat hij uiteindelijk een leugen verzint.

Dat hij is geadopteerd en zijn echte ouders dood zijn. Gelijk is hij de held van de klas. Maar wat als deze leugen uitkomt? Niels voelt zich steeds verder verstrikt zitten in zijn leugen en dan komt de meester ook nog eens op huisbezoek. Gelukkig krijgt Niels genoeg steun van zijn vriendinnetje Laura.

Mirjam Mous kan erg leuk en beeldend schrijven. ‘Ouders te koop’ is daarom ook een toegankelijk en eigentijds kinderboek. Het lijkt op het eerste gezicht een grappig verhaal, maar op sommige momenten is het zelfs een beetje pijnlijk. Met natuurlijk wat uitvergrote situaties. In principe loopt het verhaal goed af. Maar toch vond ik het ergens nou niet de ideale oplossing voor dit gezin. Al past dit einde natuurlijk wel bij de belevingswereld van de kinderen die dit boek lezen. Een leuk boek voor kinderen om zelf te lezen, maar ook leuk om samen te lezen en daarna erover te praten.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: