16 november 2015

Shock van Mel Wallis de Vries

Eindelijk las ik ‘Shock’ van Mel Wallis de Vries. Heel wat gedoe rond dit boek meegemaakt. Dubbel aangeschaft zelfs! Maar goed, nu heb ik dit boek eindelijk gelezen. Ik vond het wel een shock, toen ik doorkreeg welke kant Mel op ging…

Vier meiden gaan op zomervakantie in Frankrijk. Ooit waren ze met vijf. Toen was Emma er nog. Maar Emma is na het kerstfeest op hun school verdwenen. Nooit is ze teruggevonden. De vier vriendinnen doen hun best de vriendschap voort te zetten en willen er een fijne vakantie van maken.

Vier meiden: Bo, Mabel, Anouk en Lily. Daar draait ‘Shock’ om. De hoofdstukken wisselen af en elk meisje komt (inclusief pasfoto) aan het woord. De onverschillige Bo, die vanbinnen een klein hartje heeft, maar dat goed verbergt voor de andere meiden. Mabel, een rustig en gevoelig meisje, ze wordt verwend en heeft dure spullen. Maar echt gelukkig voelt ze zich niet.

Anouk is de dochter van een paranormale moeder. Anouk doet alsof ze deze gave ook heeft en of ze wilt of niet, ze blijkt toch dingen te zien, die de andere meiden niet zien. Tenslotte Lily, het opvallende onopvallende meisje zullen we maar zeggen. Extreem gevoelig, gespannen, alsof ze een heleboel te verbergen heeft, maar tegelijkertijd zo onschuldig is. Op een Franse camping willen de meiden per se er een toptijd van maken, maar het botst aan alle kanten met elkaar en de sfeer is grimmig.

En Emma… Berichtjes uit de krant vertellen ons over Emma. Met een krabbelend handschrift eronder van iemand die iets weet van deze verdwijning. Emma was een meisje met een rugzak, had al veel meegemaakt. Ze was de spil uit de vriendengroep en elk meisje had wel ‘iets’ met Emma. De een was gesnapt door Emma, de ander had een woordenwisseling met Emma net voor ze verdween. Het blijft lang heel vaag welke kant het verhaal op zal gaan. Tot Mel met een geniale plotwending komt en je denkt: wow… hoe heb je dit bedacht?! Zelfs de meiden kunnen het nauwelijks geloven!

Mel heeft een fijne schrijfstijl, een herkenbare ook! De pasfoto’s vond ik iets minder geslaagd. De meiden zagen er totaal anders uit dan in mijn verbeelding. Ik snap het gegeven wel, maar voor mij voegde het weinig toe. Een tip: misschien werken met QR codes waarachter de foto’s verstopt zitten. Wie dan nieuwsgierig is kan zelf kijken, wie op zijn of haar verbeelding wil bouwen, ziet alleen de code. Op die manier kan de lezer zelf kiezen.

De spanning schommelt halverwege wat, maar wordt later helemaal goed gemaakt met de ontknoping. Dan moet het boek ook uit! Hoe zit het, hoe kan dit?! Waarom?! Vragen waar je gelukkig ook een antwoord op krijgt. ‘Shock’ is een typische Mel Wallis de Vries! Wie ‘Verstrikt’ en ‘Klem’ goed vond, zal ‘Shock’ ook zeker waarderen!

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: