7 november 2015

Zestig spiegels van Harm de Jonge

Ik las een tijdje terug ‘Zestig spiegels’ het kinderboekenweekgeschenk van 2014. Tja, de nieuwe van 2015 had ik niet op dat moment. Tot mijn verrassing vond ik heel wat bijzondere wijsheden in dit kleine boekje!

Jurre is een onzekere jongen. Nu moet hij een spreekbeurt houden. Hij ziet er als een berg tegenop. Gelukkig ontmoet hij dan prinses Sippora von Singapoor. Zij neemt hem mee naar de zeven torens van het Prinsenhuis. De markante bewoners van de torens geven Jurre tips om zijn onzekerheid te overwinnen. Een fantasierijk verhaal over een hedendaagse situatie!

Het is geen dik boek en daarom was dit boek voor mij een prachtige start voor de ‘read-a-thon’ in oktober. Wat me meteen opviel waren de adviezen die Jurre kreeg, verpakt in prachtige quotes! “Ze leerden dat ze nooit konden winnen als ze bescheiden bleven” en de mooiste van allemaal: “hoe vaak stellen we ons niet afwachtend op? Vragen we niet wat we willen vragen… misschien moeten we eens wél vragen wat we willen vragen en misschien moeten we eens wél vooraan durven staan.” Vooral die laatste is treffend en ik denk dat die quote niet alleen slaat op leerlingen die zich bezighouden met een spreekbeurt. Ik denk dat we er allemaal wel wat mee kunnen.

Het is een verhaal waar alles uiteindelijk goed komt, waar Jurre zijn adviezen in de praktijk uitvoert. Adviezen die uit een fantasiewereld komen, maar die prima verweven kunnen worden in de hedendaagse wereld. Want zijn we niet allemaal ooit een keer nerveus geweest voor een spreekbeurt, presentatie of iets dergelijks?

Harm de Jonge schrijft boeiend. Ik heb weinig met fantasie, maar hier gaat het zo gemoedelijk dat ik er vanzelf in meeging. Niet alleen omgaan met onzekerheid, maar ook enge en nare ervaringen uit het verleden komen voorbij in ‘Zestig spiegels’. Jurre kamt met zoveel onzekerheid dat ik bijna medelijden met hem kreeg. Maar als hij uiteindelijk zijn spreekbeurt heeft wil je alleen maar juichen vanbinnen als hij het op durft te nemen tegen de andere jongens uit de klas.

‘Zestig spiegels’ is een dun verhaal, fantasierijk, maar ook heel leerzaam als het gaat om sociale ontwikkeling.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: