Zestig spiegels van Harm de Jonge

zestig spiegels coverIk las een tijdje terug ‘Zestig spiegels’ het kinderboekenweekgeschenk van 2014. Tja, de nieuwe van 2015 had ik niet op dat moment. Tot mijn verrassing vond ik heel wat bijzondere wijsheden in dit kleine boekje!

Jurre is een onzekere jongen. Nu moet hij een spreekbeurt houden. Hij ziet er als een berg tegenop. Gelukkig ontmoet hij dan prinses Sippora von Singapoor. Zij neemt hem mee naar de zeven torens van het Prinsenhuis. De markante bewoners van de torens geven Jurre tips om zijn onzekerheid te overwinnen. Een fantasierijk verhaal over een hedendaagse situatie!

Het is geen dik boek en daarom was dit boek voor mij een prachtige start voor de ‘read-a-thon’ in oktober. Wat me meteen opviel waren de adviezen die Jurre kreeg, verpakt in prachtige quotes! “Ze leerden dat ze nooit konden winnen als ze bescheiden bleven” en de mooiste van allemaal: “hoe vaak stellen we ons niet afwachtend op? Vragen we niet wat we willen vragen… misschien moeten we eens wél vragen wat we willen vragen en misschien moeten we eens wél vooraan durven staan.” Vooral die laatste is treffend en ik denk dat die quote niet alleen slaat op leerlingen die zich bezighouden met een spreekbeurt. Ik denk dat we er allemaal wel wat mee kunnen.

Het is een verhaal waar alles uiteindelijk goed komt, waar Jurre zijn adviezen in de praktijk uitvoert. Adviezen die uit een fantasiewereld komen, maar die prima verweven kunnen worden in de hedendaagse wereld. Want zijn we niet allemaal ooit een keer nerveus geweest voor een spreekbeurt, presentatie of iets dergelijks?

Harm de Jonge schrijft boeiend. Ik heb weinig met fantasie, maar hier gaat het zo gemoedelijk dat ik er vanzelf in meeging. Niet alleen omgaan met onzekerheid, maar ook enge en nare ervaringen uit het verleden komen voorbij in ‘Zestig spiegels’. Jurre kamt met zoveel onzekerheid dat ik bijna medelijden met hem kreeg. Maar als hij uiteindelijk zijn spreekbeurt heeft wil je alleen maar juichen vanbinnen als hij het op durft te nemen tegen de andere jongens uit de klas.

‘Zestig spiegels’ is een dun verhaal, fantasierijk, maar ook heel leerzaam als het gaat om sociale ontwikkeling.


Reageer op: Zestig spiegels van Harm de Jonge

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten