28 september 2019

#Sweetsixteen van Marlies Slegers

In deze korte en bondige novelle duik je in het leven van de 16-jarige vlogger Megan Olivera. Ze heeft veel succes, krijgt steeds meer sponsors, maar ook steeds meer druk om te presteren. Iedereen verwacht iets van haar.

Megan verliest de regie over haar eigen leven. Vooral na een verkeersongeluk gaat het niet meer zo geweldig. Er komen steeds vaker nare en jaloerse reacties, haar vriend is bezitterig en de druk om te blijven vloggen wordt steeds groter. De proloog laat al zien dat het vroeg of laat helemaal misgaat.

Je leven is niet meer van jezelf

Als influencer is je leven niet meer van jezelf. Megan lijkt er veel plezier in te hebben, maar er komen steeds bemoeienissen van buitenaf. Zo wil een speciaal merk dat Megan steeds producten van dit merk draagt en laat zien in filmpjes.

Daarbij zet Megan zich ook heel kwetsbaar op. Iedereen ziet haar en iedereen wil iets van haar. Daarnaast denken mensen ook vaak dat ze ook alles maar mogen zeggen. Bij alles lijkt wel een addertje onder het gras te zitten.

Dubbele agenda’s

Marlies Slegers laat meerdere personages aan het woord komen. Ze doen het één, maar denken het ander. Dat maakt het gevaarlijk voor Megan, want zij vertrouwt sommige mensen blindelings. Dankzij de proloog weet je al dat het fout gaat lopen.

‘#Sweetsixteen’ is een kort verhaal, waar snel van alles voorbijkomt. Van een ongeluk, jaloerse vriendin, bezitterigheid, bedrog, verraad, stress, de druk van het vloggen, een ontvoering… Dat is veel voor zo’n kort boek en het een ander had wat mij betreft best beter uitgewerkt mogen worden. Sommige personages veranderen te rigoureus van karakter, de snelheid waarin dat gebeurd, maakt het ietwat ongeloofwaardig.

Niet altijd een droomleven

Er zijn veel vloggers/influencers en sommige jongeren dromen van het leven van een influencer. Marlies Slegers laat de keerzijde van deze wereld zien. Hoe snel grenzen kunnen vervagen en je geen droomleven meer leidt, maar ineens een publiek bezit bent, terwijl je nog niet eens volwassen bent. Het geeft net een andere kijk op de wereld van het vloggen en ik denk dat het goed is als jonge lezers ook deze andere kant leren kennen.