23 maart 2023

Stiekem jarig van Sylvia Witteman

Je houdt ervan, of niet: de columns van Sylvia Witteman. Ik lees ze heel graag en elke nieuwe columnbundel komt vroeg of laat wel een keer voorbij.

Sylvia vlucht naar Rome om stiekem jarig te zijn, maar doet nog veel meer in deze columnbundel. De columnbundel is vrij actueel. De covidregels liggen achter ons, er is een invasie van schurft en op straat en in de winkels is het weer lekker druk. Sylvia observeert en becommentarieerd alledaagse situaties.

Lees de hele blogpost …

19 januari 2022

Iemand moet het doen van Sylvia Witteman

Ik had weer eens zin in een columnbundel en ik koos deze uit van Sylvia Witteman. Voor mij ideaal voor het slapengaan.

Deze bundel is al een paar jaar oud en het is bron aan herkenbaarheid en herinnering. Sylvia Witteman schrijft over de grote leegverkoop bij V&D, wat bij mij onmiddellijk herinneringen opriep aan de chaotisch bende op de begane vloer van dit failliete warenhuis. Maar de auteur belicht ook andere zaken: lepelaars, een potloodventer en verloren gymschoenen.

Lees de hele blogpost …

12 november 2021

Een visgraatjas met haaiengrijns van Sylvia Witteman

Zoals jullie weten ben ik groot fan van columnbundels. Ik vind het namelijk echt heerlijk om voor het slapengaan wat columns te lezen.

In deze columnbundel staat de corona-tijd centraal. Zo drinkt Sylvia haar koffie staand vlakbij een vuilnisbak omdat je niet op het terras mag, schrijft ze over haar eerste bezoek aan Artis na de lockdown en over de spoedbestelling van haar zoon ’s avonds voor een banaan… Ook doolde ze rond door Amsterdam met een vrijbrief voor de avondklok.

Lees de hele blogpost …

29 oktober 2020

Overdag bang en ’s avonds dronken van Sylvia Witteman

Er is weer een nieuwe columnbundel uit van Sylvia Witteman. ‘Overdag bang en ’s avonds dronken’ bevat vrij actuele columns, waarin grotendeels ook het “nieuwe normaal” centraal staat.

De ijskast lekt, de vacht van de kat zit vol klitten, de kinderen blijven thuis (eentje woont al op zichzelf) en huisgenoot P. werkt luidruchtig boven. Welkom in het leven van Sylvia Witteman. Ze doet boodschappen, houdt zich zo goed mogelijk aan de corona-regels, moet per ongeluk toch niezen en luistert gesprekken af. Daarnaast geeft ze haar mening over huidhonger, knuffelen en The Voice.

Lees de hele blogpost …

17 september 2018

Er speelde nog nét geen draaiorgel van Sylvia Witteman

Ik hou van columns. Daarom lees ik ook graag de Libelle, want die staat ook vol met columns! Sylvia Witteman schrijft ook voor Libelle en haar stukje is altijd het eerste wat ik lees! Ik ben dol op haar columns én ik ben dol op verhalen uit Amsterdam.

‘Er speelde nog nét geen draaiorgel’ is een verzamelbundel met columns van Sylvia Witteman die gelinkt zijn met Amsterdam. In deze columns schrijft Sylvia Witteman over bezoekjes aan de markt, ontmoetingen met markante inwoners, bezoek van musea en alledaagse situaties. Thuis, in het park of in de straten van de stad.

Lees de hele blogpost …

31 januari 2018

Plastic rozen van Sylvia Witteman

Ik lees graag columnbundels en gelukkig heb ik ook op dat vlak genoeg keus in Kobo Plus. ‘Plastic rozen’ ging mee naar mijn e-reader en ik deed er bijna een maand over. Niet omdat het saai was, maar ik las dit boek naast andere boeken, een paar columns tussendoor zijn leuk, maar niet om urenlang achter elkaar te lezen.

In deze bundel zijn de mooiste Volkskrant columns bij elkaar gebundeld die Sylvia Witteman in tien jaar had geschreven. Het komt dus ook voor dat je een column tegenkomt die ook al een keer in een andere bundel heeft gestaan. Deze bundel is een uitgave van 2015.

Lees de hele blogpost …

1 april 2016

Gekke wijven van Sylvia Witteman

Ik mocht draaien aan een rad bij de stand van de Linda Foundation. Met mijn deelname doneerde ik geld aan een goed doel en als ik geluk had, dan won ik nog een prijs ook. Ik had geluk en won een boek naar keuze. Het werd de columnbundel ‘Gekke wijven’ van Sylvia Witteman.

Sylvia Witteman schreef maandelijks een column voor tijdschrift Linda over gekke wijven. De schoolpleinmoeder, de betweterige vrouw, de veeleisende echtgenote… gekke wijven dus. Flink aangedikte situaties, maar ook weer niet onherkenbaar. Sylvia neemt vrouwen en hun (hysterische) betoog humoristisch onder de loep.

Lees de hele blogpost …

22 december 2015

De troost van een warm visje van Sylvia Witteman

Ik was weer in het gelukkige bezit van een columnbundel! Gelukkig, want ik ben dol op bundels en ik ben blij dat ik er nog heel wat in het verschiet heb. Sylvia Witteman schrijft leuke columns, met de nodige humor en uiteraard sarcasme.

Sylvia Witteman beschrijft de wereld om haar heen, de gewone man en vrouw, zoals jij en ik. Maar ook de wat markantere figuren in onze maatschappij. Over vakanties, verf kopen, Rusland en de venijnige liedjes van haar kinderen: ‘Yo, fat bitch’ waarmee ze mama Sylvia vrolijk toezingen…

Lees de hele blogpost …