11 juli 2021

Unsinkable van Lotte van den Noort

Tja, de kaft zegt natuurlijk al heel veel over de inhoud! Dit boek gaat over de beroemde Titanic en een beruchte complottheorie over dit schip.

Katharina Thompson (Kitty) wil samen met haar verloofde naar Amerika, daarom grijpt ze met beide handen de kans aan om aan de slag te gaan als kamermeisje op de Titanic. Haar broer Colin wil dat liever niet en uiteindelijk vertelt hij haar over een geheim complot. De Titanic zal zinken… Maar Kitty besluit toch aan boord te gaan en haar ouderlijk huis te verlaten.

Aan boord van de Titanic

Kitty’s ouders waren vroeger rijk, maar nu niet meer. Dit voelt voor Kitty vaak frustrerend, ze droomt van een goed en mooi leven in Amerika. Ze sluit vriendschappen, maar krijgt ook te maken met de valse Victoria. Het verhaal begint pas echt als de Titanic Sounthampton uit vaart.

Aan boord kom je al snel de bekende namen tegen. Thomas Andrews, Bruce Ismay, kapitein Smith, John Jacob Aster, dhr. Guggenheim, Ida en Isidor Strauss en Molly Brown. De gesprekken die deze personages voeren of de verhalen die over hen rondgaan zullen de lezers bekend in de oren klinken, want deze dialogen komen ook voorbij in de film van James Cameron. Dankzij deze film zie je ook meteen de locaties goed voor je. Zoals de bekende houten trap met de klok en de hal met de liften en de verschillende dekken.

Meeslepend verhaal

Kitty krijgt nog een kans om het schip te verlaten in een haven waar haar verloofde aan boord zal stappen. Maar haar verloofde is juist vastbesloten om wel aan boord te gaan en dan voornamelijk uit eigen belang. Kitty gaat dan toch overstag. Bij dit stuk merkte ik al meteen een bepaalde afstand tussen haar en haar verloofde. Ondertussen vaart het schip richting Amerika, op weg naar haar noodlot. De passagiers weten van niets natuurlijk, maar Kitty wel en ze probeert het een en ander uit te zoeken en te voorkomen.

De hoofdstukken zijn opgedeeld in dagen en als 14 april aanbreekt wordt de sfeer in het verhaal beklemmend. Je weet dat die nacht de ijsberg geraakt zal worden en je weet ook dat er nooit genoeg reddingssloepen zijn. De passagiers voelen zich veilig. Bruce Ismay is in dit verhaal de slechterik. Hij is een arrogante en meedogenloze man en vastbesloten zijn plan door te zetten. Hij doet er dan ook alles aan om te voorkomen dat iemand roet in het eten gooit.

Veel research en kleine details

Lotte van den Noort heeft veel onderzoek gedaan naar de Titanic en ook naar de beruchte complottheorie waar dit verhaal om draait. Ook geeft ze aandacht aan de kleine details. De details waardoor je jezelf echt op de Titanic waant. Zo voel je de warme lucht van het Turkse stoombad en ervaar je de luxe in de suites van de rijke passagiers. Maar je komt ook bij de hutten van het personeel en het restaurant waar zij eten.

Ook is er aandacht voor de emoties. Je voelt de wanhoop en onmacht bij Kitty. Ze krijgt erg veel te verwerken in korte tijd en ze voelt natuurlijk een zware steen op haar drukken omdat ze het lot van de Titanic al weet. Als het moment aanbreekt van de aanvaring met de ijsberg veranderd het verhaal. Het wordt spannend, er is actie en angst. De tijd dringt, de situatie is nijpend en Kitty staat voor grote dilemma’s en confrontaties. Ik vergat de tijd bij het lezen van de tweede helft van dit boek. Ik zat helemaal gevangen in het verhaal! De personages zijn mooi uitgewerkt en dragen allemaal iets met zich mee wat hun gedrag verklaart.

De complotheorie

Of de complottheorie een kern van waarheid bevat? Kort gezegd gaat het over dat het de bedoeling was dat de Titanic zou zinken. Hoe en waarom mag je zelf ontdekken bij het lezen van ‘Unsinkable’. Ik vind deze theorie interessant omdat ik ooit tijdens een telefoongesprek met een vriend het over de ramp en de film had en hij zei: ‘die nacht ging echt alles mis wat mis kon gaan, alsof dat zo gepland was’. En daar moest ik tijdens het lezen van dit boek aan terugdenken.

Verder voel ik altijd een soort treurigheid rondom de Titanic, vooral de zwart-witfoto’s uit die tijd maken een treurige indruk op mij. Alsof het schip het al wist. En als Lotte van den Noort schrijft dat het lijkt alsof het schip huilt tijdens het laatste proces van het zinken krijg ik kippenvel.

‘Unsinkable’ is een aanrader en het is interessant om het Titanic-verhaal door de ogen van een kamermeisje te zien.