16 juli 2012

Vals van Mel Wallis de Vries

vals cover

Vandaag weer een leeservaring! Dit keer van Vals van Mel Wallis de Vries. Ik vond het wel weer tijd voor een YA-thriller en die doen qua spanning niet onder voor een volwassen thriller!

Vals bevat redelijk veel onderhuidse spanning. Vier vriendinnen gaan in de kerstvakantie een paar dagen logeren in een huisje in de Ardennen. Kim, Feline, Abby en Pippa zijn totaal verschillende persoonlijkheden. Het verhaal is opgedeeld in vier delen en in elk deel neemt een vriendin het woord. Gaandeweg kom je er als lezer achter dat deze vriendinnen heel wat achter houden voor elkaar.

Tijdens die vakantie gaat het dan ook goed mis. Er is slecht weer voorspelt. Sneeuwstormen en de wegen zijn onbegaanbaar. De meisjes zitten er eerst niet zo mee. Ze vieren hun vakantie met drank en jongens. Maar dan verdwijnt één van de vier vriendinnen en al gauw de tweede…allebei spoorloos. Eerst zoeken ze naar verklaringen, maar die kunnen ze niet vinden. Ondertussen is het weer zo slecht geworden dat de buitenwereld onbereikbaar is.

Het is een jeugdthriller, maar ook spannend genoeg voor volwassenen. De meisjes hebben uiteenlopende karakters en al snel voelde ik wel sympathie voor Kim en Feline. Toch blijkt na elk deel elk meisje wel haar geheim mee te dragen en haar eigen zwaktes te verbloemen voor de andere meiden. De ontknoping viel me een beetje tegen eerlijk gezegd. Ik weet niet, vond het een beetje vergezocht en eigenlijk niet meer zo spannend. Nee, de echte spanning voelde ik in de botsende karakters en de vriendinnen die eigenlijk helemaal niet zo vriendschappelijk waren. Dat vond ik erg goed beschreven!