28 januari 2022

Verwaaid in de wind van Andries Mol

verwaaid in de wind cover

Ik doe mee aan de boekentour rondom ‘Verwaaid in de wind’. Anya van der Gracht hielp Andries Mol bij het schrijven van zijn eerste roman.

Hans is een ongewenst kind en dat wordt de lezer al snel duidelijk gemaakt! Elke dag krijgt Hans te maken met fysieke en emotionele mishandeling en verwaarlozing door zijn ouders en broertje. Alleen zus Annie is lief voor hem, maar zij vertrekt en Hans staat er alleen voor. Gelukkig woont in het dorp Daan, Daan bekommert zich uiteindelijk om Hans.

Gevoelig verhaal

‘Verwaaid in de wind’ is een gevoelig verhaal over de kindertijd van Hans. Naar school met een boterham zonder beleg. Zelfs een beker melk voor tussen de middag of een Liga in de pauze werd hem door zijn ouders niet gegund. Zijn hele lichaam beurs van de klappen met de riem. Maar op school wint juf Alie al snel zijn vertrouwen.

Het verhaal speelt zich af in een dorpje op het platteland in de periode van de opkomst van radio en televisie. De dominee had het gehele dorp goed onder de duim en gaf de ouders van Hans zelfs groot gelijk dat ze hem strafte. Je voelt dan ook vaak de machteloosheid van de omstanders en de juf van school. Ze zagen het, hadden medelijden met Hans, maar konden of durfden vrijwel niets te beginnen.

Indrukwekkende passages

De mishandelingen gaan heel ver, ook de emotionele mishandeling. Uiteindelijk komt er een keerpunt als Daan zichzelf met de situatie bemoeit. Daan, de man met de motor met zijspan, die altijd opdook als Hans ergens verloren rondliep. Hij besluit Hans in huis te nemen en daar leert Hans eindelijk wat huiselijkheid, liefde en geluk is.

De passages waarin Hans geslagen en vernederd worden zijn heftig en indrukwekkend om te lezen. Maar het oorlogsverhaal van Daan en zijn vriend Levi raakte me ook! De liefde tussen Daan en Hans ontroerde me. Daan is heel zorgzaam en beschermend. Hans leert bij hem hoe fijn het leven kan zijn. Ook vond ik het mooi om te lezen hoe de klasgenootjes het voor Hans opnamen.

Maar nog lang blijft het verleden in Hans zijn nek hijgen. Uiteindelijk wordt er echt werk van gemaakt en komen alle puzzelstukjes op hun plaats terecht. Ook krijg je dan eindelijk het antwoord op dé hamvraag: waarom zijn die ouders toch zo liefdeloos?!

In één avond…

Dit boek las ik in één avond uit. Ik had gedurende het verhaal veel vragen en daardoor bleef ik doorlezen opzoek naar antwoorden. In de tweede helft speelt de nasleep van de oorlog ook een grote rol. Thema’s als verraad, bedrog en verlies worden ook in dit verhaal verweven.

‘Verwaaid in de wind’ is een roman die is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: