27 januari 2014

Weerloos van José Fernanda

weerloos cover

Afgelopen week las ik het waargebeurde verhaal: ‘Weerloos’ van José Fernanda. Een indrukwekkend boek!

Het gaat over Nanny, ze groeit op in een groot en katholiek gezin waar lichamelijk straffen heel normaal lijkt te zijn. Nanny kan niets goed doen in de ogen van haar ouders. Haar moeder lijkt geen liefde voor haar te voelen en haar vader slaat haar zodra ze uit school komt. Hij schopt en slaat terwijl Nanny opgekruld in de hal wacht tot alles voorbij is. Moeder doet alsof het heel normaal is en dat dit gebeurd omdat Nanny het zelf uitlokt. Nanny voelt zich hierdoor intens eenzaam.

Het enige waar ze van opbloeit is kunst en omgaan met haar vrienden. Nanny krijgt het voor elkaar om uit huis te gaan. Ze mag naar de kunstacademie. Maar op de een of andere manier kan Nanny zich nergens aarden. Een normaal en vast leven is niets voor haar, maar ze wordt er toch tot gedwongen. Ze belandt in een huwelijk, krijgt twee kinderen, maar voelt bij haar echtgenoot geen liefde. Ze krijgt niet het respect en de genegenheid waar ze zo naar verlangt. Langzaam stort ze in, komt haar verleden terug naar boven.

‘Weerloos’ is heel mooi geschreven. José Fernanda heeft een mooie en zachte schrijfstijl. Je hebt het gevoel alsof ze heel kalm haar levensverhaal vertelt. Maar tussen de regels door voel je de pijn en het venijn. Het verhaal begint bij de kindertijd van José. Je volgt haar leven en je proeft de eenzaamheid op elke pagina, maar ook haar drang naar een wild en vrij leven. Haar verlangen naar begrip van haar man Karel, wat ze maar niet kreeg. Frustrerend en elke pagina hoop je dat ze eindelijk gelukkig wordt.

Het verhaal eindigt niet met een happy end. Het nawoord gaf me niet de antwoorden die ik hoopte te lezen. Maar ik hoop dat er ooit een vervolg komt! ‘Weerloos’ is een schrijnend verhaal, maar is prachtig en intens puur geschreven!

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: