11 januari 2013

Wildernisjaren van Linda Nijlunsing

wildernisjaren cover

Wildernisjaren… Een prachtig verhaal wat zich grotendeels afspeelt in Alaska.

Linda is een Gronings meisje en na de dood van haar moeder wil ze niet stil blijven zitten, maar juist weggaan. Reizen… Ze koopt een ticket en reist letterlijk rond de wereld. Tijdens haar reis hoort ze een verhaal over Alaska. Ze gaat er niet gelijk heen, maar het blijft wel rondspoken in haar hoofd. Na haar wereldreis gaat ze werken als reisleidster. Omdat ze liever niet terug naar Nederland gaat, besluit ze in de vrije periode naar Alaska te gaan.

En daar blijft het niet bij. Alaska blijft trekken en dan komt ze daar haar grote liefde tegen: Jim… Jim is pelsjager en leeft alleen. Hij woont afgelegen in een hut en leeft van wat de natuur hem biedt. Linda valt voor hem en het is wederzijds. Linda leert sledehonden mennen, vangt zalm, leert hoe ze om moet gaan met beren in het wild en helpt Jim waar ze kan. Het leven in Alaska is zwaar en koud. Bij vlagen ook eenzaam en kil. Linda voelt zich in eerste instantie heel gelukkig, maar na een bezoek van haar zus begint toch langzaam de twijfel te groeien. Linda vraagt zich af of dit is wat ze écht wil: leven en wonen in een afgelegen en bar gebied in Alaska…

De stijl is sprankelend en vlot. Het is echt een heerlijk boek om te lezen! De omgeving wordt boeiend omschreven en het levensverhaal van Linda raakte me! Het verhaal begint trouwens met het einde, je weet dus al hoe het afloopt en dus weet je dat het “feelgood” verhaal helemaal niet zo gelukkig gaat aflopen als je eigenlijk zou willen.

Wat ik heerlijk vond om te lezen was vooral de eerste helft van het boek. Linda reist door allerlei landen en op vlotte wijze vertelt ze over alle bijbaantjes die ze had om genoeg geld te verdienen zodat ze weer verder kon reizen. De tweede helft gaat vooral over het leven en wonen Alaska. En omdat ik weinig wist van leven en wonen in Alaska vond ik dit ook heel erg interessant. Het gaf me een kijkje in een andere manier van leven. En meteen bedenk ik me hoe leuk lezen eigenlijk is: met lezen krijg je de kans om verder te kijken dan je eigen horizon. En dat vanuit mijn eigen bed voor het slapengaan!

4 reacties

 • 11 januari, 2013 om 18:10
  leeswammes zegt:

  Lijkt mij ook een mooi boek. Ik vind het altijd mooi als mensen door een bepaald voorval opeens iets heel anders gaan doen. Ja, in een boek is dat natuurlijk interessant anders schreven ze er niet over. Er zullen ook wel mensen zijn die er helemaal niets mee opschieten.

  Maar goed, Alaska, daar moet ik eens een keerje heen. Lijkt me zo mooi!


  leeswammes
  Beantwoorden

 • 11 januari, 2013 om 18:10
  leeswammes zegt:

  Oja, hierboven dat ben ik, Judith van De Boekblogger. 🙂


  leeswammes
  Beantwoorden

 • 11 januari, 2013 om 22:03
  Leesdame zegt:

  Ja, dat wist ik al Judith… Ik herken mijn co-bloggers wel 🙂


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 14 januari, 2013 om 12:39
  claar zegt:

  een prettige reactie van leesdame die in frisse bewoordingen haar enthousiasme voor het boek laat blijken, mooi om te lezen, het zorgt ervoor dat het boek niet onopgemerkt aan mij voorbij gaat!


Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: