12 maart 2014

Wreed van Mel Wallis de Vries

wreed cover

‘Wreed’ is de laatste nieuwe ya-thriller van Mel Wallis de Vries. Erg leuk om te lezen, maar zeker niet haar beste ya-thriller. Laten we eens kijken hoe dat zo komt…

Daniëlle is met haar drie vriendinnen op wintersport. Al vanaf het begin is het duidelijk dat Daniëlle een buitenbeentje in deze vriendinnengroep is. Ze sluit zich ook makkelijk af. Op de wintersport ontmoet ze Dante. Haar vriendinnen zijn er niet blij mee, maar Daniëlle geniet ervan. Terug in Nederland komt ze Dante opnieuw tegen bij de supermarkt en stiekeme afspraakjes volgen.

Stiekem zijn houdt dus ook in dat Daniëlle alles bij elkaar liegt. Bij haar vader thuis. Bij haar vriendinnen en tegen haar moeder. Daniëlle is de na scheiding van haar ouders bij haar vader blijven wonen, maar ze kan het niet goed hebben dat haar vader een nieuwe vriendin heeft. Maar dan gebeurd er iets… Daniëlle wordt vastgebonden en geblinddoekt wakker in haar eigen bed. Wie heeft dit gedaan? En waarom?

Vanaf het begin houdt Mel Wallis de Vries de spanning erin door aan het begin van een aantal hoofdstukken ‘zwarte bladzijdes’ op te voeren. Stukjes vanuit het oogpunt van de dader: diegene die Daniëlle heeft vastgebonden. Tot het laatst toe blijft onduidelijk wie dit is, maar de clou is verrassend. Zo verrassend dat het eigenlijk wat vergezocht is. Alsof er op het laatst iemand opgevoerd moest worden en de schrijfster dacht: ‘laat ik die maar nemen’… Dat viel me wat tegen. Ook vond ik ‘Wreed’ niet echt vernieuwend. Het was alsof ‘Vals’ en ‘Waanzin’ samen in de blender waren gegooid. Verder vond ik het jammer dat de ‘zwarte bladzijdes’ vrijwel onleesbaar waren op mijn e-reader.

Wat me ook opvalt bij boeken van Mel Wallis de Vries is dat vriendinnengroepjes helemaal niet zo vriendschappelijk overkomen. Zo is het meisje Loulou het toonbeeld van een populair bitcherig meisje. Helemaal niet vriendschappelijk en ze is zelfs intens gemeen. Ze geniet ervan om Daniëlle te vernederen. Waarom noemt iemand dan zo’n meisje een vriendin? Blijf je uit angst ‘vrienden’ met een gemeen meisje omdat je bang bent voor de gevolgen als je haar de waarheid vertelt? Vond ik wel een interessante vraag die bij me opkwam tijdens het lezen.

‘Wreed’ is leuk om te lezen, het is geen topper, maar het is ook geen slecht boek!

1 reactie

  • 6 augustus, 2015 om 18:10
    Vivian

    Dit boek heb ik net gisteren uitgelezen en ik ben het met je eens. Het eerste stuk van het boek, de skivakantie, deed me erg denken aan Vals en daarna vond ik het allemaal een beetje vaag worden. De ontknoping vond ik net als bij Vals een beetje uit de lucht komen vallen, maar op zich vond ik het wel sterk omdat je het niet verwacht. Maar het is wel zo dat je eigenlijk nog wat meer achtergrondinfo wilt en dat krijg je dan niet, dat is jammer.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: