Ze gaat je onder de handen dood van Marjolein Meijering

ze gaat je onder de handen dood

Stel je voor dat je leeft in de oorlog, je hebt twee kindjes, waaronder een pasgeboren baby en de dokter zegt: ‘als je nu niets doet, dan gaat ze je onder de handen dood ‘. Dit overkwam Willy in februari 1945. Ze neemt een drastisch besluit na deze woorden van de arts.

Willy woont met haar man en twee kinderen in Rotterdam en heeft vrijwel niets meer te eten. Ze besluit naar Coevorden te lopen. Daar wonen haar schoonouders en die hebben wel genoeg te eten. De voettocht is gevaarlijk en niet zonder risico. Ze wordt geholpen en bijgestaan door de zussen Atie en Jans.

Een zware reis

Willy’s man Jan blijft thuis onderduiken. Willy vertrekt met haar kinderen en Atie en Jans richting Coevorden, het is een lange en barre tocht. Bijna tweehonderd kilometer en ze moeten over de IJssel, die bewaakt wordt door de Duitsers en die laten niemand de brug van Hattem oversteken. Maar voor ze daar zijn moeten ze een paar keer overnachten op boerderijen bij wildvreemde mensen en worden ze geholpen door Rode Kruis-posten. Sommige mensen zijn heel vriendelijk, delen meteen hun eten, terwijl ze zelf al krap zitten. Soms slapen ze een nacht in een verlaten schuur en worden ze met wantrouwen bekeken.

Het is bijna niet voor te stellen dat Willy met haar kindjes en de zussen Atie en Jans van Rotterdam naar Coevorden liep… Toch deden ze het! Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis! Willy is namelijk de oma van Marjolein Meijering. Willy had in de jaren ’80 een verslag geschreven over deze hongertocht. Marjolein was zo onder de indruk van dit verhaal dat ze er een boek over wou schrijven.

Waargebeurd met fictieve invulling

Om er een goed lopend verhaal van te maken heeft Marjolein Meijering de ‘gaten’ in het verhaal opgevuld met wat fictieve elementen. Zo heeft de schrijfster geput uit andere situaties die zich voordeden tijdens hongertochten. Andere fictieve elementen zijn bijvoorbeeld verzonnen personages, zoals een verzonnen familie op de boerderij in Hoevelaken. Willy is daar wel geweest, maar wie de bewoners waren kon Marjolein Meijering niet meer achterhalen.

Elk hoofdstuk begint met een bestaand krantenartikel uit die tijd. Het verhaal leest vlot en is meeslepend, ik leefde helemaal mee met Willy en ik hoopte echt dat ze Coevorden zou halen. Daarnaast vond ik de zussen Atie en Jans erg sympathiek en gevoelig neergezet. Ze geven Willy veel steun en zijn erg lief voor Jan en Meta.

Indrukwekkend oorlogsverhaal

Ik heb al redelijk wat boeken over de oorlog gelezen, maar over een hongertocht nog nooit. Een hongertocht is een helse tocht, dan ook nog eens bijna 200 kilometer te voet, dat is bijna niet te bevatten. Ook zitten er spannende elementen in het verhaal, zoals de versperring op de brug bij Hattem. Ook zijn er af en toe beschietingen, dan moeten ze vluchten in het bos. Door al deze verschillende elementen is ‘Ze gaat je onder de handen dood’ een gevoelige én spannende oorlogsroman geworden!

Van dit boek is ook een podcast. Ik raad je zeker aan om deze ook een keer te beluisteren: klik


Reageer op: Ze gaat je onder de handen dood van Marjolein Meijering

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten