Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen

Aantekeningen over het verplaatsen van obeliskenVandaag het laatste boek van de vijf Hebban Debuutprijs boeken die ik als jurylid las. Het was het boek waar ik het meest tegenop zag, maar was dat terecht? Nee, beslist niet! Op de valreep heb ik dit boek zelfs nog genomineerd voor de prijs.

‘Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken’ leest als een ode van een jonge schrijver aan zijn overleden beste vriend Tomas. Hij wil zijn boeken in de kast van de bibliotheek van Alexandrië plaatsen. Tevens wil hij zelf een biografie schrijven over Alexander de Grote. Het wordt een (literaire) reis vol herinneringen én interactie met de lezer.

Literair spel
De titel, de kaft… ik dacht dat het geen boek voor mij zou zijn. Maar tot mijn verbazing trok de auteur mij juist meteen in het verhaal. Zijn filosoferende gedachtes en observaties over alledaagse zaken wist mij te tot het eind te boeien. Daarbij speelt deze auteur graag met literaire zinspelingen en dat niet alleen: hij daagt de lezer letterlijk uit om ook mee te spelen. Hij maakt daardoor van zijn literair debuut ook nog eens een literair en interactief spel.

“Het gaat er dus om,’ zei Tomas, ‘dat je die verbindingswegen weet te vinden. De hyperlinks. Goed. Nu zegt die Benjamin dat je het spelletje ook kunt omdraaien: probeer eens elke zin die je leest, of het nu in een krant is of op een reclameboard of in een boek, te bekijken alsóf die is geconstrueerd volgens de regels van het spelletje: dat het lukrake woorden zijn die kunstmatig verbonden worden. Dan ziet elke zin er opeens vreemd en opwindend uit.”

Na het lezen van bovenstaand stukje wordt het verslavend om de lukrake woorden eruit te vissen. Ik vind dit erg knap bedacht van de auteur, want hij zuigt hiermee de lezer letterlijk het verhaal in.

Interessant hoofdpersonage
De hoofdpersoon is een interessant personage om te volgen, ik zocht en dacht met hem mee en volgde hem op de voet. Hij denkt treffend na over social media, de honger naar likes en aandacht en dat we nog voornamelijk bezig lijken te zijn hoe we nog interessanter over kunnen komen op Facebook. Maar ook hoe we omgaan met rouw. Bijvoorbeeld hoe we steun betuigen op (openbare) online plekken die in het teken van rouw staan. Zoals condoleances schrijven en anekdotes ophalen, waarin mensen voornamelijk het woordje ‘ik’ gebruiken.

Rake doordenkers en mooie zinspelen! Een uitdaging voor de lezer en een heerlijke hoofdpersoon met rijke gedachtes. I love it! En bij het lezen van de laatste zinnen bedacht ik me hoe ver ik er naast zat, hoe stom het was om tegen dit boek op te zien.

Ik kon niet anders dan dit boek ook nomineren voor de shortlist! Maar helaas, dit boek haalde de shortlist uiteindelijk niet…

Welke boeken staan dan wél op de shortlist voor de Hebban Debuutprijs 2018
1. Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer (klik)
2. Noord van Sien Volders
3. Kleihuid van Herien Wensink (klik)

‘Mijn vader is een vliegtuig’ heb ik een tijd terug gelezen, maar niet als jurylid. Ik vond het een heel goed boek! ‘Noord’ zat niet in mijn pakket. ‘Kleihuid’ wel en deze gaf ik drie sterren. Het was erg leuk om voor een keer jurylid te zijn. Het was een verrassend en leerzaam project!


4 reacties

 • 17 augustus, 2018 om 07:10
  Lalagè zegt:

  Leuk dat je mee mocht doen als jurylid 🙂 Bij dit boek had ik precies hetzelfde als jij: dat ik eerst dacht dat het niks voor mij zou zijn, maar na enthousiaste verhalen van twitteraars en bloggers is het toch op mijn leeslijst beland.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 17 augustus, 2018 om 19:13
   Leesdame zegt:

   Het was inderdaad erg leuk! Wel veel extra leeswerk, maar dat zag ik meer als een uitdaging. Ik kan het van harte aanbevelen om een keer mee te doen als jurylid, het verrijkt je leeswereld!

   Bijzonder hé, dat je eerst denkt: ‘dat is niks voor mij…’ en dat je eenmaal begint en denkt: ‘wow, dit is juist iets voor mij!’.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 29 augustus, 2018 om 11:41
  Marcia zegt:

  Ook ik had bij dit boek in eerste instantie een frisse tegenzin. Zowel de cover als de flaptekst spraken mij niet aan. Maar het verhaal vond ik echt prachtig!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Marcia Beantwoorden

  • 29 augustus, 2018 om 19:11
   Leesdame zegt:

   Ik hoor van meer lezers dat ze ertegenop zagen om te beginnen. Misschien zouden ze de omslagtekst eens kunnen herschrijven en daarnaast een sprankelende cover uitkiezen. Ik denk dat ze dan al een eind komen en mensen veel nieuwsgieriger maken.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten