14 mei 2021

Ik vertrouw je tot vandaag van Joyce de Bos

Dit is een heftig en intiem waargebeurd verhaal over een man die veel last heeft gehad van de herbelevingen van de Tweede Wereldoorlog. Zijn dochter Joyce vertelt openhartig over haar leven en dat van haar vader.

Joyce de Bos is getrouwd met huisarts Pieter, lerares en mantelzorger voor haar vader. Haar vader is oorlogsslachtoffer en maakte gruwelijke dingen mee in die tijd. Dit is hem altijd blijven pijnigen en zeer regelmatig kwamen de gruwelijke momenten terug tijdens herbelevingen.

Krachtig en zorgzaam

‘Ik vertrouw je tot vandaag’ begint ietwat afstandelijk. De hoofdpersonen lijken wat nors, maar na de eerste hoofdstukken veranderde mijn mening. Joyce is een krachtige en zorgzame vrouw en ze gaat voor haar vader door het vuur. Haar vader heeft veel meegemaakt en na de oorlog kreeg hij veel tegengas van zijn omgeving en werd hij langdurig gekweld door ziektes.

Joyce vond het moeilijk, haar vader gaf haar meerdere malen het gevoel dat haar emoties aanstellerij waren en dat Joyce niet mocht klagen over pijn, omdat zij niet wist wat echt pijn was. Haar vader kon ontploffen, gewelddadig worden en wist zich soms geen raad met zijn houding. Maar hij had ook warme kanten, hij was ook de lieve opa, die altijd een potje jam of honing meebracht voor de kinderen en de mooiste sieraden liet maken voor zijn dochter.

Vertrouwen en verraad

Joyce vertelt openhartig over de doodswens van haar vader, haar gevoel hierbij en ze laat haar vader aan het woord over zijn verleden. Hij onderging extreme mishandeling en vernedering tijdens de oorlog en werd vaak aan zijn lot overgelaten. Hij kreeg te maken met smerig verraad en tot op zijn laatste dag vertrouwde hij niemand. Dat zei hij ook vaak: ‘ik vertrouw je tot vandaag’.

De jeugd van Joyce en het huwelijk van haar vader komt ook aan bod. Haar zus koos vaak partij voor moeder, maar Joyce bleef loyaal aan haar vader. Haar vader hield ook van reizen, het liefst alleen. Hij ging vaak naar het verre oosten. Toen de kinderen nog klein waren knapte hij een oude caravan helemaal op en maakte er een kleurrijk voertuig van, maar zijn vrouw vond het verschrikkelijk. Ze hadden vaak ruzie en zijn vrouw dreigde dan wel eens dat ze zou vertrekken. Joyce voelde zich als kind daardoor heel eenzaam en bang.

Diep geraakt

Haar vader liet niet altijd veel los over het verleden. Joyce heeft veel research gedaan, hier heeft ze heel veel moeite mee en het grijpt haar echt aan. Gelukkig krijgt ze veel steun en liefde van haar man en haar drie kinderen. Haar vader was een moedige man, die de rest van zijn leven last heeft gehad van zijn oorlogsverleden en daarom begreep ik ook zijn gedrag en vooral zijn laatste wens.

Dit verhaal heeft me diep geraakt en ik was er ook even stil van. Ademloos las ik over de schrijnende oorlogstijd, maar ook de intieme details uit het leven van Joyce grepen mij aan. Tussen de regels door las ik dat Joyce veel pijn vanbinnen voelt. Haar emoties werden altijd weggewuifd, over pijn mocht ze niet klagen. Toch lees ik ook dat haar vader diep in zijn hart zielsveel van Joyce hield, maar door zijn heftige verleden wist hij dat niet altijd goed over te brengen. Hoe verder ik kwam in het boek, des te meer realiseerde ik me dat Joyce dat ook vast en zeker moest voelen vanbinnen.

‘Ik vertrouw je tot vandaag’ is een intiem en ingetogen geschreven verhaal. Ik vond het een eer dat ik het mocht lezen. Ik zal het nog lang in mijn gedachten bij me dragen!