The Friday Five: boeken die beginnen met de letter K

Elke vrijdag doe ik mee aan ‘The Friday Five’, een leuk initiatief van Joost. Elke week wordt er een boekgerelateerde vraag gesteld, waarbij je een lijstje van vijf antwoorden geeft. Het is een terugkerende rubriek op vrijdag waar meerdere bloggers aan meedoen. Bij Joost zelf kun je informatie opvragen over dit initiatief en jezelf aanmelden. (klik)

Deze week gaan we weer verder met het alfabet en zijn we bij de K belandt. De keuze was weer reuze! Thea Beckman met haar klassieker ‘Kruistocht in Spijkerbroek’, een leuke feelgoodroman en een lief kinderboek over een oma en een kapsalon.

Een kus, een klaproos en veel koffie…

Klaproos van Anne-Fleur van der Heijden (klik)
Dit boek las ik in 2018. Ik mocht het lezen als jurylid voor de Hebban Debuutprijs. Dit boek nomineerde ik voor de shortlist. Ik vond het zo mooi geschreven! In ‘Klaproos’ volgen we Noor. Zij neemt na lang stilzwijgen op haar 26e verjaardag weer contact op met haar moeder en stiefvader Las. De moeder en stiefvader van Noor leven aan de rand van de samenleving. Haar moeder is al bijna levenslang drugsverslaafde. Het heeft Noor’s jeugd getekend.

Het boek won uiteindelijk niet de Debuutprijs. Het was zo’n boek waarbij werkelijkheid hand in hand gaat met fictieve elementen. Ik vond vooral de zinnen heel mooi en poëtisch.

Koffie verkeerd van Elsbeth Witt (klik)
‘Koffie verkeerd’ is het eerste deel uit de ‘Barista’ trilogie van Elsbeth Witt. In dit eerste deel lezen we over het leven van Laura. Ze werkt in een koffiebar. Daar gaat het niet denderend, omdat Starbucks meer bezoekers trekt. Laura is nogal onhandig op liefdesgebied. ‘Koffie verkeerd’ is een leuke chicklit, met een verrassend einde, waardoor ik snel en nieuwsgierig doorging met deel twee.

Kapsalon Romy van Tamara Bos
Dit was zo’n lieve film! Zo lief, dat ik daarna het boek opzocht in Kobo Plus! Ik wou nog een keer genieten van dit mooie verhaal! De oma van Romy is kapster, Romy moet bij oma Stine blijven als mama moet werken, maar oma is streng en vanwege de kapsalon heeft oma ook vrijwel geen tijd voor Romy. Maar Romy komt erachter dat oma dingen vergeet en de kassa is wel erg ingewikkeld geworden. Romy besluit bij te springen en oma zoveel mogelijk te helpen. Hierdoor groeien ze naar elkaar toe. Romy ontdekt ook dat oma het steeds over haar jeugd in Denemarken heeft en dan bedenkt ze een gewaagd plan.

Kom hier dat ik u kus van Griet op de Beeck (klik)
Na het Boekenweekgeschenk werd dit het eerste boek wat ik las van Griet op de Beeck. Ik genoot van de mooie en zangerige schrijfstijl. Het boek bestaat uit drie delen. In die drie delen volgen we het leven van Mona. Eerst is ze nog een kind, dan 24 jaar en tenslotte 35 jaar. Haar vader hertrouwde na de dood van zijn vrouw al snel met Marie. Verder was vader erg druk met zijn tandartsenpraktijk. Mona is vaak erg eenzaam en zoekt erkenning.

Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman
Dit boek las ik tijdens kerst 1999, ik had dit boek gekregen die maand met Sinterklaas. Het was dikker dan ik had verwacht en het verhaal was in het begin vrij pittig kan ik me nog herinneren. Het gaat over Dolf die door een tijdmachine in het jaar 1212 terechtkomt en vervolgens niet meer terug kan en hierdoor in een kruistocht verzeild raakt. Duizenden kinderen lopen in vodden en op blote voeten door Europa. Dolf heeft de kennis van de moderne tijd, zo weet hij ernstige problemen handig op te lossen en maakt hij soep voor de kinderen. Er staat me nog een passage bij waarin een been werd opgereten en waarbij een meisje de huid aan elkaar naaide met draden/linten stof… Dat werd zo beeldend beschreven dat ik daar rillingen van kreeg.

Heb je ook meegedaan aan de The Friday Five deze week?

Zo ja, laat dan een reactie achter hieronder, dan kunnen de lezers van mijn blog doorklikken naar jouw blog. Doe je wekelijks mee, laat dat ook even weten, dan zet ik de volgende keer jouw naam en een link naar jouw blog hier gelijk in de blogpost van The Friday Five.

 1. Joost van Nerdygeekyfanboy (klik)
 2. Patricia van Donder Design (klik)
 3. Eline van Eline Books (klik)
 4. Conny van Connies Boeken (klik)
 5. Kwante van Kwante in Wonderland (klik)
 6. Nienke van BookSomeTea (klik)
 7. Nora van Geekish (klik)

2 reacties

 • 26 september, 2020 om 23:30
  Astrid zegt:

  Oh, deze boeken lijken mij echt gaaf! Ik lees bijna nooit iets in het Nederlands tegenwoordig maar wil daar heel graag weer mee beginnen. Ik heb Kruistocht in spijkerbroek trouwens niet gelezen *schaam*.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Astrid Beantwoorden

  • 27 september, 2020 om 19:38
   Leesdame zegt:

   Wat leuk dat je weer Nederlandse boeken wilt gaan lezen 🙂
   Schaam je niet hoor, ik heb bijvoorbeeld Koning van Katoren nooit gelezen. Er is nog tijd genoeg om in een inhaalslag te maken, toch? 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: The Friday Five: boeken die beginnen met de letter K

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten