1 mei 2023

Water pakken van Kirsten van Santen

Heel soms komt er een heel verrassend boek op je pad! En dat was ‘Water pakken’ van Kirsten van Santen. Over zwemmen in Nederland. In zwembaden en in open water.

Kirsten zwemt al haar hele leven. Als kind in zwembaden, later in meren, plassen, rivieren en uiteindelijk ook in de zee. Water fascineert haar. Ze voelt zich er gelukkig in, maar ze voelt ook de gevaren. Dit maakt haar sterk en kwetsbaar tegelijkertijd. Tijdens het zwemmen door heel Nederland leerde ze ook veel over geschiedenis.

Van zwembad naar open water

Tot mijn verbazing ben ik door dit boek gevlogen. Zwemmen in open water fascineert mij, daarnaast heb ik een fascinatie voor diepe zwembaden. Terwijl ik dit eerlijk gezegd ook een beetje eng vind. Ik zocht in Kobo Plus boeken over zwemmen in open water. Hoe ervaart iemand dat en hoe voelt dat in koude tijden? Er verschenen meteen talloze boeken over dit onderwerp en dat was een verrassing! Er blijkt dus een heel subgenre te zijn over dit onderwerp.

In ‘Water pakken’ wordt ook de geschiedenis van ons zwemonderwijs besproken. Hoe men eeuwen geleden omging met mensen die in het water vielen. Hoe de eerste zwemlessen zijn ontstaan en talloze weetjes over binnenzwembaden. Hoe sterker de chloorlucht in een zwembad, des te viezer is het bad. Kirsten zwemt graag in groepjes en uiteindelijk stapt ze van chloorwater over op zoet water. Maar ook dat zit vol gevaren. Blauwalg bijvoorbeeld. Maar ook voorwerpen op de bodem waar je jezelf aan kunt bezeren en dan is er natuurlijk nog het gevaar op onderkoeling.

Filosofie, natuur en geschiedenis

Er is ook heel veel ruimte voor geschiedenis wat betreft het water in ons land. Voor de heftige overstromingen uit het verleden en hoe de Biesbosch is ontstaan. Ook deelt ze historische feitjes over zwemmers die het Kanaal overstaken. Kirsten van Santen reist door heel Nederland en sluit aan bij verschillende zwemgroepjes of ontmoet iemand die bekend is in het gebied. Vanuit het water observeert ze de omgeving, voelt ze zo bewust mogelijk het water en heeft filosofische gesprekken over zwemmen. Ze verwijst de lezer ook graag naar romans en gedichten die over zwemmen en water gaan.

Kirsten is niet zonder vrees. Onder bruggen door zwemmen vindt heel eng. In het Grevelingenmeer schrikt ze van luchtbellen die ineens onder haar verschijnen. Ze leert dat dit duikers zijn, die diep onder haar de bodem verkennen. In het boek groei me je met Kirsten mee, van een warm binnenbad naar de zee en alles daartussen en dit allemaal beeldend omschreven. ‘Water pakken’ is geen moment saai!

3 reacties

 • 2 mei, 2023 om 10:34
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik ben benieuwd hoe dat is, om gewoon te gaan zwemmen in ‘open water’. Bij ons achter is een beek in de buurt, en ik denk wel eens: Zou je daarin kunnen zwemmen? Ik durf het niet.


  Nicole Orriëns
  Beantwoorden

  • 2 mei, 2023 om 10:53
   Leesdame zegt:

   Het zou kunnen, maar de onderliggende boodschap is dat je er altijd iemand bij moet hebben. Mocht er wat gebeuren, kan de ander helpen, hulp halen etc. Maar ik heb dezelfde gedachtes als jij hoor, ook ik zou het wel eens willen proberen.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 2 mei, 2023 om 17:58
  Lalagè zegt:

  Nu zit ik toch te twijfelen of ik dit eens zal lezen! Het trekt me niet direct. Zelf zwem ik altijd in het zwembad. Daar ontmoet ik mensen die ook regelmatig in open water zwemmen, maar die neiging had ik alleen tijdens de lockdowns en zelfs toen heb ik het niet geprobeerd.


  Lalagè
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: