Weerstand van José Fernanda

weerstand coverVandaag las ik ‘Weerstand’ uit van José Fernanda. Een rauw leven, maar fijngevoelig beschreven. Wat heeft José een mooie schrijfstijl zeg!

Dit is het vervolg op ‘Weerloos‘. Nanny is weg bij Karel, maar hij zit haar op alle mogelijke vlakken dwars. Haar twee kinderen Violet en Nanda mag ze niet zien en ook instanties werken niet mee. Nanny stort zich in de kunst en in de wereld van drugs en drank. Een roekeloos leven volgt, maar al gauw beseft Nanny dat ze een eigen plekje en een normaal leven moet leiden als ze haar kinderen bij zich wil houden. Ze gaat samen wonen met Koos, maar ze is er nog lang niet.

José Fernanda schrijft heel mooi en zangerig bijna. Je kan merken dat ze in de kunstwereld zit en gevoel voor stijl in haar vingers heeft, ook wat betreft schrijven. Elk hoofdstuk begint eerst met een korte uitleg over een bepaald kleurpigment. Hoe de kleur gewonnen wordt, waar een kleur zijn naam aan dankt en waar we de kleur in terug kunnen vinden. José maakt dat helemaal niet ingewikkeld, ze verwijst bijvoorbeeld naar een bepaald merk nagellak of naar iets anders herkenbaars.

Na de kleuruitleg komt er een cursief stukje tekst met een herinnering en daarna gaat José verder waar ze gebleven was in het verhaal. Ik weet nog dat ik haar eerste boek  ‘Weerloos’ las en ik het zo jammer vond dat het niet goed afliep. Hoopvol was ik dan ook toen ik zag dat er een vervolg uitgekomen was. Zou het dan nu eindelijk goedkomen? In korte hoofdstukken neemt Nanny ons mee in haar leven en beschrijft ze eerlijk wat haar overkomen is en hoe ze dealt met haar verleden. Het boek is op zich prima los te lezen van ‘Weerloos’, maar om een compleet beeld van Nanny’s leven te krijgen is het wel handig om eerst het eerste deel te lezen.

‘Weerstand’ is een waargebeurd verhaal over een kunstzinnige vrouw, die verdwaald lijkt te zijn in de drukte van het hedendaagse leven en de nare herinneringen uit haar jeugd. Nanny knalt dagelijks tegen de barricades op die haar ex Karel en instanties tegen haar op lijken te zetten. Maar gelukkig zijn haar twee dochters ook oud genoeg om zelf hun mond op te doen. Ik was ontroerd toen Nanda het opnam voor haar moeder. Het boek bewijst dat er ook veel goede mensen bestaan De lieve huisarts die keer op keer brieven schrijft om Nanny te ondersteunen en natuurlijk Koos: die onvoorwaardelijk van haar houdt.

José Fernanda is naast auteur ook kunstenares, maar ik hoop dat ze het schrijven niet opgeeft!


3 reacties

Reageer op: Weerstand van José Fernanda

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten