24 januari 2022

Zeb. van Gideon Samson

‘Zeb.’ staat op nummer 98 in “De Grote Vriendelijke 100“. Dit boek is bekroond met een Gouden Griffel en een Zilveren Penseel.

In dit boek speelt een schoolklas de hoofdrol. Bijvoorbeeld Ariane, zij is nieuw in de klas en toevallig een zebra. Ook haar klasgenootjes hebben iets leuks (en ook iets bijzonders) te vertellen in dit boek. Zo wil iemand een goede grap kopen, is er ineens een verbod op huilen en blijkt 2+2 ineens gewoon 5 te zijn…

De klas van juf Cato

Imara, Ravi, Jayden, Katinka, Noepy, Max, Ziva, Lev, Annabelle, Meral, Wies, Ozzie en Ariane zitten bij juf Cato in de klas. Dit lijkt op het eerste gezicht een normale klas. Waar wordt gerekend, waar iemand een spreekbeurt houdt en waar in de pauze tikkertje wordt gespeeld. Maar niks is minder waar! In elk verhaal zit een bizarre wending. Sommige verhalen spelen zich ook thuis af.

Het is een verrassend boek, waarbij de gebeurtenissen absurd zijn, maar tegelijkertijd heel normaal aanvoelen. Er zitten grapjes verstopt tussen de regels, soms kom je een doordenker tegen en stipt de auteur heel informeel een filosofische gedachte aan.

Rijkelijk geïllustreerd

‘Zeb’ is ook rijkelijk geïllustreerd! Hiervoor is dit boek beloond met de Zilveren Penseel. De illustraties zijn -net als het verhaal- bijzonder, modern en grappig. De illustraties staan ook wel eens tussen de teksten door, dit is niet afleidend, het past gewoon bij de stijl van ‘Zeb’.

Het is een leuk boek om samen te lezen, voor te lezen of om gewoon zelf te lezen als volwassenen. Gideon Samson schrijft al heel lang en hij heeft al meerdere prijzen gewonnen!

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: