21 januari 2024

Mailen met Marlies Slegers

Vandaag heb ik voor jullie een interview met kinder- en jeugdboekenauteur Marlies Slegers. Ze heeft al veel boeken op haar naam staan en werkt ook als vertaalster.

Ik vroeg haar naar haar werk, waar ze inspiratie vandaan haalt en of jongeren dankzij de Kluitman-novelles makkelijker overstappen naar andere boeken. We praten ook over haar plannen voor 2024 en op welk boek ze het meest trots is. Wat denken jullie? Zou dat ‘Briefjes voor Pelle’ zijn?

Hoe leuk is het om kinderboeken te schrijven?

Dat vind ik geweldig! Je kunt zo lekker aan de slag met je fantasie, meer nog dan in boeken of verhalen voor volwassenen (die ik ook heb geschreven, voor tijdschriften). Alles mag in een kinderboek en daardoor mag je ook altijd het kind in jezelf blijven aanspreken. Wat lastiger is: er verandert vaak veel in de kinderwereld. Een kind van 12 in 1980 is een andere twaalfjarige dan die van nu, dus daar moet je altijd wel in mee blijven bewegen. En dat is tegelijkertijd ook weer de uitdaging en het leuke eraan.

Je hebt een flinke stapel boeken geschreven, hoe kwam je aan al die inspiratie en op welk boek ben je het meest trots?

Poeh… Ik denk dat ik op al mijn boeken trots ben. Ze zijn allemaal ergens in mijn hoofd ontstaan, en bevatten personages die maandenlang en soms jarenlang met me “meelopen”, vooral als het series zijn, zoals ‘I Love Liv’ en ‘Gezocht: Normale ouders’. En je kunt trots op meerdere manieren zijn. Zo ben ik erg trots op ‘Kasper, Sky en de Groene Beer’, wat in meer dan 30 talen verschenen is.

En op mijn eerste kinderboek, ‘Tims grote avontuur’ – een boek dat ik schreef voor mijn oudste zoon – wat gaat over diabetes bij kinderen. Dat boek kwam in alle ziekenhuizen van Nederland terecht, om kinderen op een speelse wijze te laten lezen over hun ziekte. Zo’n boek doet er toe. Net als ‘Briefjes voor Pelle’ en ‘We moeten je iets vertellen’ – dat zijn boeken die iets doen voor de lezer. Aan de andere kant zitten de boeken die er zijn voor het entertainment, leesplezier of om kinderen en jongeren iets te leren. Daar ben ik ook trots op.

Je schrijft ook mee aan de Kluitman-novelles, wat is het geheim van een goede en spannende novelle?

Spanning zit in een lezer gelijk in het verhaal zuigen, in zo’n novelle. Ze zijn natuurlijk redelijk beperkt in omvang, dus je moet wel gelijk to the point komen. Daarom begin ik graag met een scene die eigenlijk verderop in het verhaal pas helder wordt, zodat de lezer er gelijk inzit. En hoofdstukken eindigen met een cliffhanger, dat werkt ook!  

Merk je dat jongeren via de Kluitman novelles makkelijker overstappen naar ander werk van jouw hand?

Ik denk dat het eerder andersom werkt, als ik de recensies lees. Mensen die me via ‘Briefjes Voor Pelle’ en ‘We moeten je iets vertellen’ leren kennen en dan denken: hé, ze heeft veel meer geschreven! Maar dat geldt dan vooral voor de volwassenen die mijn boeken lezen. Ik denk dat de novelles er wel toe leiden dat jongeren meer willen lezen. En ik heb meer thrillers, die een stuk dikker zijn. Zo komen ze via de novelles hopelijk ook met boeken in aanraking die wel dikker zijn en meer leestijd vragen.

Over welk onderwerp zou je nog eens willen schrijven?

Lastige. Alles kan voor mij een onderwerp zijn, ik zie overal wel verhalen in. Ik zou niet zomaar een onderwerp kunnen noemen. Wel zou ik ooit nog eens fijne feelgood voor volwassenen willen schrijven. Zo’n boek dat je doet wegdromen. Ooit.

Wat zijn jouw plannen voor 2024?

Vooral veel schrijven. Er komen weer mooie boeken aan, en ik zit nog zo vol ideeen dat ik ook alweer aan het nadenken ben over boeken voor de jaren daarna. En ik organiseer in september weer een retraite op Bali, een mix tussen lifecoaching, schrijfopdrachten en vakantie met eatstaywrite. Dat vind ik altijd een feest om erbij te mogen doen. Even iets heel anders dan alleen bezig zijn met het volgende boek!

Van Marlies Slegers verscheen o.a.

Marlies Slegers heeft meer dan 50 boeken geschreven! Hieronder deel ik een aantal van haar boeken.

Series

 • Hockeyteam de sterren
 • Hockeylove
 • Gezocht: normale ouders
 • I ❤ Liv
 • Help we hebben een dierentuin

Losse jeugdboeken & YA

 • Briefjes voor Pelle
 • We moeten je iets vertellen
 • Kasper, Sky en de groene beer
 • Tim’s grote avontuur
 • Onder mijn huid
 • Vijftien
 • Verdrinken
 • Grenzeloos
 • Backpack
 • Broers
 • Ongewenst
 • #Sweetsixteen

Dank je wel voor dit leuke interview Marlies! Ik heb weer een aantal boeken van jou op mijn “wil-ik-lezen-lijstje” gezet! Ik wens je veel succes met je plannen voor dit jaar!

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: