12 december 2020

O, denneboom van Jacques Vriens & Dagmar Stam

Dit leuke boekje ‘O, denneboom’ doet mij enorm denken aan vroeger aan mijn basisschooltijd en dat is niet gek, want dit lieve boekje stamt al uit beginjaren ’80. En het wordt nog steeds gedrukt en verkocht.

Grote zus Mieke weet al veel over kerst te vertellen, maar haar kleine broertje Wouter snapt er nog niet veel van. Al die lichtjes en sterren overal. Mieke legt dit op haar manier aan hem uit en samen versieren ze de boom en mama vertelt over het kindje in de stal. Ook zingen ze met elkaar veel bekende kerstliedjes. Dagmar Stam maakte hier mooie illustraties bij.

Gemoedelijke verhaaltjes

In dit boek staan korte verhaaltjes, die elkaar opvolgen. Ideaal om voor te lezen voor te slapengaan, of op school als er nog wat tijd over is. De stijl is zoals je gewend bent van Jacques Vriens gemoedelijk en warm. In dit boek wordt het kerstverhaal op begrijpelijke wijze uitgelegd aan kinderen.

Maar het is nog zoveel meer dan dat! Het is nostalgie! De kans is namelijk groot dat ook jij dit boek nog herkent van vroeger. Ik zie mezelf nog zitten in de klas, met de chocolade kerstkransjes en de koekjes, het licht gedimd en de juf die voorlas uit dit boek. In de klas stond een echte kerstboom, dus het rook echt naar bos. We hadden kerststerren gemaakt van papier en over een paar dagen zouden we in de aula met elkaar eten om kerst te vieren. Daar hoorde steevast chocolademelk bij.

Dennenboom of denneboom

Nog een opvallend detail… Ik kom verschillende kaften tegen van dit boekje en steeds wisselt de spelling van dennenboom bij verschillende drukken. Waarschijnlijk ligt dat voornamelijk aan de manier hoe het liedje wordt gezongen: ‘o, denneboom, oh denneboom’ zingen kinderen vaak. Misschien dat het daarom zo op deze kaft staat.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: