17 november 2019

Schemering boven Shanghai van Yue Tao

Deze literaire roman draait om het zoeken naar je roots. Hoofdpersoon Lan keert terug naar Shanghai, nadat ze tien jaar in Amsterdam heeft gewoond.

Terug in Shanghai zoekt ze oude bekenden op en krijgt ze al snel een baan als projectmanager bij Jinsheng Investment Consultants. Lan werd als kind door haar oom en tante grootgebracht tijdens de culture revolutie. Ze vraagt zich af wie haar ouders zijn. Met een westerse blik richt ze zich op haar verleden. Een rode draad in dit boek zijn de traditionele (en illegale) krekelgevechten.

Krekelgevechten

De krekels en de bijbehorende gevechten vormen een rode draad in dit verhaal. Krekelgevechten gaan terug tot de Tang-dynastie (618-907 n.C.). Krekelgevechten gaan gepaard met zeer hoge geldbedragen en worden opgevoerd op afgelegen en mysterieuze plekken.

Het boek is opgedeeld in Chinese kalenderperiodes. De schrijfster geeft aan het begin een korte uitleg over de zon en deelt feitjes over krekels. Uiteindelijk zal een mysterieus en antiek boek over de krekels en de krekelgevechten een cruciale rol gaan spelen wat betreft Lan’s verleden.

Een pittig boek

‘Schemering boven Shanghai’ is geen gemakkelijk boek om lekker onderuitgezakt te lezen. Nee, het vergt inspanning en je moet soms echt doorzetten om vooruit te komen. Het is een vaag en mysterieus verhaal en ik vond het lastig om mezelf in te leven. Ik had ook nog nooit gehoord van het fenomeen krekelgevechten. De auteur legt het allemaal geduldig (en zeer uitgebreid) uit, maar door alle uitleg wordt het verhaal af en toe te langdradig.

Maar als je doorzet krijg je er ook veel voor terug. De schrijfster deelt prachtige quotes om over na te denken, zoals: ‘Er gaan dus elke seconde, elke minuut, vierentwintig uur per dag altijd wel ergens op aarde mensen uit hun dak. Wat is het leven toch mooi!’

Soms deelt Lan iets uit haar verleden. Dat ze bijvoorbeeld ging zwemmen met Jianjun en voor ze dan het zwembad in mochten moesten ze eerst door een badje met ijskoud witachtig water om te ontsmetten. Of de schrijfster deelt dat Lan uiteten gaat en varkenskop krijgt opgediend en hoe men dit dan vervolgens eet. Yue Tao omschrijft dit heel beeldend. Deze kleine details maakte het voor mij de moeite waard om toch door te lezen.

Is ‘Schemering boven Shanghai’ iets voor jou?

Tja, als je houdt van een vlot én herkenbaar verhaal en eigenlijk niks hebt met vreemde zaken zoals krekelgevechten, dan wordt dit waarschijnlijk een pittig boek voor je…

Maar, als je van een mysterieus verhaal houdt, waarbij gezocht wordt naar de roots van de hoofdpersoon in een ver en vreemd land (China) én je deinst niet terug voor de filosofische overpeinzingen en uitgebreide passages over krekels en krekelgevechten, dan kan ik je dit boek aanraden!