Schemering boven Shanghai van Yue Tao

Schemering boven Shanghai cover

Deze literaire roman draait om het zoeken naar je roots. Hoofdpersoon Lan keert terug naar Shanghai, nadat ze tien jaar in Amsterdam heeft gewoond.

Terug in Shanghai zoekt ze oude bekenden op en krijgt ze al snel een baan als projectmanager bij Jinsheng Investment Consultants. Lan werd als kind door haar oom en tante grootgebracht tijdens de culture revolutie. Ze vraagt zich af wie haar ouders zijn. Met een westerse blik richt ze zich op haar verleden. Een rode draad in dit boek zijn de traditionele (en illegale) krekelgevechten.

Krekelgevechten

De krekels en de bijbehorende gevechten vormen een rode draad in dit verhaal. Krekelgevechten gaan terug tot de Tang-dynastie (618-907 n.C.). Krekelgevechten gaan gepaard met zeer hoge geldbedragen en worden opgevoerd op afgelegen en mysterieuze plekken.

Het boek is opgedeeld in Chinese kalenderperiodes. De schrijfster geeft aan het begin een korte uitleg over de zon en deelt feitjes over krekels. Uiteindelijk zal een mysterieus en antiek boek over de krekels en de krekelgevechten een cruciale rol gaan spelen wat betreft Lan’s verleden.

Een pittig boek

‘Schemering boven Shanghai’ is geen gemakkelijk boek om lekker onderuitgezakt te lezen. Nee, het vergt inspanning en je moet soms echt doorzetten om vooruit te komen. Het is een vaag en mysterieus verhaal en ik vond het lastig om mezelf in te leven. Ik had ook nog nooit gehoord van het fenomeen krekelgevechten. De auteur legt het allemaal geduldig (en zeer uitgebreid) uit, maar door alle uitleg wordt het verhaal af en toe te langdradig.

Maar als je doorzet krijg je er ook veel voor terug. De schrijfster deelt prachtige quotes om over na te denken, zoals: ‘Er gaan dus elke seconde, elke minuut, vierentwintig uur per dag altijd wel ergens op aarde mensen uit hun dak. Wat is het leven toch mooi!’

Soms deelt Lan iets uit haar verleden. Dat ze bijvoorbeeld ging zwemmen met Jianjun en voor ze dan het zwembad in mochten moesten ze eerst door een badje met ijskoud witachtig water om te ontsmetten. Of de schrijfster deelt dat Lan uiteten gaat en varkenskop krijgt opgediend en hoe men dit dan vervolgens eet. Yue Tao omschrijft dit heel beeldend. Deze kleine details maakte het voor mij de moeite waard om toch door te lezen.

Is ‘Schemering boven Shanghai’ iets voor jou?

Tja, als je houdt van een vlot én herkenbaar verhaal en eigenlijk niks hebt met vreemde zaken zoals krekelgevechten, dan wordt dit waarschijnlijk een pittig boek voor je…

Maar, als je van een mysterieus verhaal houdt, waarbij gezocht wordt naar de roots van de hoofdpersoon in een ver en vreemd land (China) én je deinst niet terug voor de filosofische overpeinzingen en uitgebreide passages over krekels en krekelgevechten, dan kan ik je dit boek aanraden!


Reageer op: Schemering boven Shanghai van Yue Tao

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten