De vijand van mijn vader van Almudena Grandes

de vijand van mijn vader coverDe vijand van mijn vader is een serieuze, maar ook boeiende roman van de Spaanse schrijfster: Almudena Grandes. Ik heb er een paar daagjes over gedaan, het is namelijk niet echt boek wat je snel uitleest.

Het verhaal draait om Nino, een 9-jarige jongen die opgroeit in de armoede van Spanje. Hij leeft en woont op de kazerne. Nino is de zoon van een guardia civil en zijn vader hoopt ook dat Nino hem kan volgen in zijn voetsporen. Maar dat loopt anders, Nino groeit namelijk niet snel en de vader is daardoor heel erg teleurgesteld in Nino. Hij besluit dat Nino in de toekomst maar een andere weg moet inslaan en stuurt hem op typeles. Op de hoeve leert hij niet alleen typen, maar raakt hij ook verslingerd aan lezen. Ook raakt hij bevriend met Pepe. Helaas zorgt de armoede ervoor dat het leven van Nino alles behalve simpel verloopt. Het is elk dubbeltje omdraaien en keuzes maken in een tijd die zich afspeelt aan het einde van de burgeroorlog in Spanje.

Om eerlijk te zeggen wist ik niet heel veel van de tijd waarin dit boek zich afspeelt. Het was dus een kennismaking met voor mij nog onbekende geschiedenis. Heel interessant dus! Het verhaal wordt vertelt vanuit Nino en je merkt dat Nino ook niet altijd alles begrijpt. Net zoals hij, leer je ook beetje bij beetje de schrijnende en grauwe situatie kennen waarin Nino leeft.

Het boek leest niet echt vlot, maar het is wel een heel boeiend verhaal! Grandes kan erg mooi vertellen en je wil haar ook blijven volgen, omdat je zo nieuwsgierig bent hoe het verder zal gaan met Nino. Toch vroeg ik me tijdens het lezen vaak waarom de ouders van Nino het deden op hun manier. Zo voel je duidelijk dat Nino heel onzeker is over zijn lengte. Zijn vader had als traditie om Nino op zijn verjaardag op te meten en aan te geven hoeveel hij was gegroeid. En als het dat tegenviel, dan was zijn vader teleurgesteld. En als hij eindelijk gegroeid had, was zijn vader gelukkig. Ik vond dat schrijnend. Maar ergens ook begrijpelijk vanuit de kant van de vader. Het geeft in ieder geval stof om na te denken.

De vijand van mijn vader lees je niet in één dag uit, dat is ook niet bedoeling bij deze serieuze roman. Sommige stukjes moet je ook echt doorzetten, omdat het vaak ook een “ver van je bed” gevoel geeft. Toch vind ik het uiteindelijk een erg mooi boek, waarvan ik een hoop geleerd heb! De vijand van mijn vader is een mooi boek, met een grauw randje.


1 reactie

Reageer op: De vijand van mijn vader van Almudena Grandes

Geef hier je reactie


Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten